28 Травня 2020
Новини

Про що ТКГ домовлялася на перемовинах у Мінську

Про що ТКГ домовлялася на перемовинах у Мінську

У Мінську під час перемовин Тристоронньої контактної групи обговорювали пропуск спостерігачів ОБСЄ на окуповану територію, припинення вогню, обмін полоненими та вибори на Донбасі.

Про це пише пресслужба ОП.

"На початку зустрічі українська делегація наголосила на необхідності встановлення безстрокового, безумовного та сталого дотримання режиму тиші. Крім того, Україна наполягла на необхідності забезпечення з боку російської  сторони безумовного та безперешкодного доступу СММ ОБСЄ задля фіксації, зокрема, можливих порушень режиму тиші, забезпечення руху гуманітарних місій.

Представники СММ ОБСЄ повідомили про те, що їхні патрулі зафіксували сліди важкої техніки на території ОРДЛО України", - йдеться у повідомленні.

У підгрупі щодо безпеки обговорювалися нові ділянки розведення військ на лінії фронту. Також порушувалось питання всеосяжного режиму припинення вогню за повним контролем ОБСЄ.

У гуманітарній підгрупі було досягнуто домовленостей про обговорення списків на обмін полоненими. Також обговорювалося відкриття КПВВ у Золотому і пропуск абітурієнтів з окупованої території для участі у вступній кампанії.

"Під час обговорення у політичній групі можливості проведення виборів на території ОРДЛО України українська сторона вкотре наголосила, що вибори на тимчасово окупованих територіях Донбасу можуть відбутися тільки після виконання вимог безпеки, зокрема виведення іноземних військ з території України та роззброєння військових формувань, отримання Україною контролю над кордоном, та виключно за українським законодавством за умови забезпечення діяльності українських ЗМІ, політичних партій, міжнародних спостерігачів", - зазначили в ОП.

В економічній підгрупі українська сторона знову порушила питання стосовно відновлення банківської системи та оподаткування на окупованій території за українським законодавством. Водночас росіяни не заперечували проти важливості верховенства українського законодавства на окупованому Донбасі.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: донбас, мінські угоди, білорусь
В тему

Останні матеріали