27 Травня 2020
Новини

Через пандемію та погані новини все більше українців скаржаться на «невидиму» хворобу

Через пандемію та погані новини все більше українців скаржаться на «невидиму» хворобу

У період карантину увага всіх нас прикута до коронавірусу: скільки за добу заразилося? Скільки померло?

Чуючи трагедії інших людей, кожен мимохіть задається питанням: «А що буде зі мною?» І нерідко (особливо у старших людей) уява малює страшну картину мук, полегшити їх не під силу навіть лікарям, йдеться у публікації в газеті «Твій вибір».

Молодим людям, надто ж сімейним, теж не легко. Бо якщо в пенсіонерів щомісяця є гарантовані державою виплати, то людям молодого та середнього віку навіть тисячу гривень заробити не завжди є де.

Болить голова? Вам бракує уваги

– У суспільстві нині справді настрої коливаються від депресивного (коли «нічого не хочеться») до панічного (коли «все пропало!»), – погоджується лікар-реабілітолог Іван Сергійчук із Волині. – Щоденні дзвінки, які отримую з різних регіонів України та навіть з-за кордону, – яскраве тому підтвердження. А через такий психоемоційний стан люди скаржаться на постійні головні болі, слабкість. На запитання «Чи зверталися до лікарів?» люди відповідають: «Обстеження нічого не показує, але я все одно почуваюся хворою».

Нерідко такий стан лікарі трактують як «ВСД» – вегето-судинна дистонія. Втім Іван Сергійчук до подібних висновків ставиться скептично. Каже, про цей «страшний» діагноз ніхто в європейській практиці не чув, десятки років тому такої недуги, як вегето-судинна дистонія, взагалі не існувало, але наші лікарі все одно продовжують шукати причину головних болів і швидкої втомлюваності у ВСД.

– Колись, як я був маленьким, бувало, боліла голова. Я приходив, скаржився мамі на погане самопочуття. Тоді мама лагідно гладила по голові та примовляла: «Не хандри, синку, все буде добре», – пригадує Іван Сергійчук. – Мамині поцілунок, увага, ласка краще за будь-які таблетки позбавляли болю. І вже за трохи я, щасливий, ішов гуляти. Тоді я не мав пояснення такому методу лікування. І чимало лікарів могли би мені поставити діагноз «ВСД». А тепер, зважаючи на свій багаторічний досвід, можу точно сказати: голова в мене боліла через порушення в роботі вегетативної нервової системи. Тоді мені, малому, хотілося уваги та ласки. У відповідь на таку психоемоційну потребу організм реагував головним болем. А, коли отримував від мами те, чого потребував, цілковито оздоровлювався.

Сварки послаблюють наш імунітет

Ось чому, коли до Івана Сергійчука телефонують із проханням позбавити головного болю, він насамперед цитує свого дідуся – легендарного бірківського цілителя Івана Довгуна: «Знайдемо причину – усунемо недугу».

– Людям не вистачає спілкування, коли б можна було комусь пожалітися, відчути підтримку, отримати кваліфіковану пораду, – переконався Іван Сергійчук. – Тож, перш ніж призначати лікування, я розпитую в людини, чи все гаразд у неї в сім’ї, чи немає конфліктів на роботі або сварок із сусідами чи родичами.

З багаторічних спостережень лікар-реабілітолог дійшов висновку, що нерідко першопричиною поганого самопочуття є гнів. Саме він послаблює наш імунітет. Без імунного захисту організм не здатен протистояти недугам. А хвороби проявляються такими симптомами, як головний біль, слабкість, швидка втомлюваність.

 

Паніки і страху таблетками не вилікуєш

На час карантину, додає Іван Сергійчук, у багатьох його пацієнтів спостерігається відчуття безвиході. Люди не знають, чи завтра матимуть роботу і чи вистачить грошей прогодувати дітей чи заплатити за комуналку.

– Виходячи з власної практики, я вважаю, що такий стан не можливо зняти прийомом лікарських засобів. Навпаки: заспокійливі ліки лише на певний час притуплюють відчуття страху або тривоги. Натомість я вважаю, що від проблеми треба не ховатися, її потрібно вирішувати, – наголошує Іван Сергійчук. – Замість приписувати таблетки, я під час розмови (зараз – у телефонному режимі) допомагаю пацієнту нормалізувати його психоемоційний стан, усунути стрес.

Коли з’ясовується, що причиною стресу є конфлікт у сім’ї, пропоную знайти спільну мову з рідними, пробачити і самому попросити прощення. Якщо це близькі люди, прекрасними ліками стають обійми, поцілунок, щира душевна розмова. Коли поганий емоційний стан пов’язаний із панічними настроями в суспільстві, раджу пацієнту не сидіти з ранку до ночі за переглядом новин (а більшість із них несуть негативну інформацію), а налагодити свій режим дня, який заповнити приємними справами: читанням книг, рукоділлям, настільними іграми.

Дуже важливими, за словами лікаря-реабілітолога, є помірні фізичні навантаження. Якщо людина проживає в селі, вона і так постійно рухається. А от коли йдеться про жителів міста, які мешкають у чотирьох стінах квартири, їм без ранкової зарядки та розминки протягом дня не обійтися.

Та й здорове регулярне харчування – фактор украй важливий для хорошого самопочуття, додає Іван Сергійчук:

– У нашому організмі всі органи та системи пов’язані між собою. Скажімо, звертається до мене людина через проблеми з хребтом. Я аналізую її спосіб життя, раціон, фізіологічні показники та з’ясовую: причина поганого самопочуття – в надмірній масі тіла. Щоб усунути проблеми з хребтом, розробляю пацієнту відповідний раціон. І коли людина позбувається зайвих десяти чи навіть тридцяти кілограмів, у неї не тільки перестає боліти спина, а й нормалізується артеріальний тиск та покращується загальне самопочуття.

 

Хвора спина провокує біль у серці та шлунку

Зачепивши тему хворої спини (а саме з цим найчастіше звертаються до лікаря-реаблітолога), Іван Сергійчук зауважує: нерідко хребці так можуть затиснути нерв, що люди чого тільки не лікують: шлунок, серце, нирки, голову, а насправді їм потрібно просто зайнятися спиною.

– Коли є проблеми у шийно-грудному відділі хребта, це, як правило, призводить до защемлення другого і третього шийних хребців. А вони провокують порушення кровообігу до голови. В результаті головний мозок не отримує стовідсоткового живлення, а це призводить до постійних болів, запаморочення та ряду інших симптомів, – зауважує Іван Сергійчук.

Коли ж відбуваються порушення у грудному відділі хребта, то можуть виникати тахікардія (посилене серцебиття) і дискомфорт у ділянці серця. Іноді доводилося стикатися з випадками, що затиснуті хребці провокували незрозумілого походження біль у шлунку у вигляді поколювання. Усе це виводить людину із нормальної щоденної колії життя та призводить до появи цієї недуги.

Серед симптомів, які можуть сигналізувати про зміщення хребця або защемлення нервів, – підвищена втомлюваність і загальна слабкість, задишка і відчуття нестачі повітря; головні болі і запаморочення; проблеми з пам’яттю та відчуття холоду в кінцівках; болі в серці і тахікардія; шуми у вухах; сильні болі в шлунку; часта зміна настрою і напади паніки.

– Коли з’являються такі ознаки, я однозначно раджу проконсультуватися в лікаря-кардіолога, невролога, ендокринолога, гастроентеролога. Адже за симптомами ВСД може ховатися якась патологія. Втім, якщо вузькопрофільні фахівці не знайдуть ніяких відхилень у роботі ваших органів та систем, а ви все одно не будете почуватися здоровими, то подбайте за здоров’я своєї спини та оточіть себе лише позитивними емоціями, – радить Іван Сергійчук.

 А якщо вам потрібна його особиста порада, телефонуйте за номером (099) 739-93-37.

Оксана Бубенщикова

 БІЛЬШЕ ВРАЖАЮЧИХ ТА ДУШЕВНИХ ЖИТТЄВИХ ІСТОРІЙ ЧИТАЙТЕ В ГРУПІ «ЖИТТЄВІ ДРАМИ»  В FACEBOOK! ЩОБ ПІДПИСАТИСЯ НА НЕЇ — НАТИСНІТЬ ТУТ!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: коронавірус, Україна
В тему