16 Травня 2020
Новини

Фото втраченого Поморянського замку

Фото втраченого Поморянського замку

Сьогодні хочемо запропонувати нашим читачам здійснити віртуальну подорож до одного із замків Львівщини. Мова йде про Поморянський замок. На фото 1920-х років він виглядає дуже охайно та доглянуто, сьогодні стан справ набагато гірший.         

Відомо, що замок розташований в селищі під назвою Поморяни. Населений пункт входить до складу Золочівського району Львівської області.         

Визначено, що Поморянський замок є пам'яткою архітектури державного значення. Ім’я архітектора невідоме, проте одним із можливих є Шарль Бенуа.         

Перша писемна згадка про існування замку в Поморянах датується істориками 1497 роком. Поморянський замок був улюбленим місцем перебування короля Яна Собєського, який затратив на його відбудову 25000 злотих.         

В 1876 році замок перейшов у власність Романа Потоцького, чий син Єжи опікувався замком до 1939 року, навіть відремонтувавши його після руйнацій Першої світової війни. Після багатьох перебудов і довгого періоду занепаду він втратив свій первісний вигляд і перебуває в аварійному стані. Збереглися два двоповерхові крила, східне із круглою вежею та південне з галереєю.         

На жаль, 12 квітня 2018 року завалилася стіна східного крила Поморянського замку. Сумно, що така архітектурна споруда не отримує належного догляду та фінансування, адже вона могла б стати справжньою родзинкою в регіоні.

Джерело фото: https://polona.pl

Тетяна Яцечко-Блаженко

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Фото, історія, Україна, львів
В тему