16 Лютого 2020
Новини

Автоперегони в Львові на фото 1930 року (фото)

Автоперегони в Львові на фото 1930 року (фото)

Сьогодні пропонуємо нашим читачам переглянути вражаючі світлини міжнародних перегонів, які відбулись не в Монако, а в Львові.

З історії традиції автоперегонів в Європі знаємо, що перші змагання між автомобілями по спеціальній трасі відбулись у Монако в 1929 році. Тоді захід настільки всім сподобався, що традиції існує до наших часів.

Роком пізніше, в 1930 році, схожі за масштабом та розмахом, змагання пройшли в місті Львові. Саме їх фото пропонуємо переглянути нашим читачам сьогодні. Назва змагань - Гран-прі Львова (лат. Leopolis Grand Prix, анг. Lviv Grand Prix).

Як бачимо на фото траса проходила вуличками Львова. Змагання мали поважний статус Гран-прі. Варто зауважити, що етап у Львові був частиною міжнародної серії Гран-прі, попередника Формули-1.

Цікаво, що ідея траси з’явилась ще раніше ніж в Монако, а саме у 1927 році. Але з певних причин тоді змагання не знайшли підтримки влади міста Львова і стали можливі аж у 1930 році. Проте перегони тривали до 1933 року і потім були зупинені.

Цікаво, як склалась би історія перегонів, якби перші все були можливі у Львові…

Цікавим фактом є те, що до того, у 1929 році інші автомобільні змагання теж проходили на Львівщині. Головним ініціатором та організатором заходу став тоді Малопольський автомобільний клуб. Довжина траси автоперегонів була близько 23 км. Учасниками змагань були такі марки авто, як: Бугатті, Австро-Даймлер, Штутц. В інформаційному листі було зазначено, що це відкриті міжнародні змагання. Маршрут перегонів пролягав по частині автомобільної траси Стрий – Львів. Мешканці населених пунктів із львівських міст та сіл були вражені видовищем і чекали дорогі та швидкісні авто біля дороги. Якщо ж якийсь автомобіль зупинявся, то натовп обов’язково підбігав і розглядав водія та машину, яку не так часто можна було зустріти на дорогах.

До речі, сьогодні традиція перегонів Leopolis Grand Prix. В цьому році змагання відбудуться 29-31 травня. Якщо вас зацікавила ця історія, то вам треба відвідати цей захід.

Джерело фото: Narodowe Archiwum Cyfrowe

Тетяна Яцечко-Блаженко

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: львів, Фото, історія, автомобіль
В тему