24 Березня 2020
Новини

Чому ісландським мохом лікуються вже 300 років?

Чому ісландським мохом лікуються вже 300 років?

Про цетрарію ісландську, більш відому як ісландський мох, наші предки говорили як про рослину, яка здатна вилікувати від найрізноманітніших захворювань. Особливо широко народна медицина почала використовувати цю лікарську рослину починаючи з XVII століття. Мох тоді застосовували при захворюваннях легенів.

Про особливості його заготівлі, властивості та рецепти приготування цілющих засобів – у розмові з Юрієм Просвіровим, травником із Луцька, йдеться у газеті «Твій вибір».

– Пане Юрію, розкажіть про секрети заготівлі рослини.

– Ісландський мох у вигляді розчепіреного кущика росте у висоту до 12 сантиметрів. Його можна побачити на пустирях і у лісах. В другій половині літа та на початку осені – час заготівлі цієї рослини. Акуратно зрізані кущики обов’язково потрібно ретельно обтрусити і сушити на відкритому повітрі так, щоб на них не потрапляло пряме сонячне проміння. Зберігати суху сировину найкраще у картонних коробках у сухому місці. Термін використання сировини – два роки.

– Чи справді мох є унікальним?

– Звісно, адже в ньому міститься велика кількість корисних для організму компонентів. Зокрема, вітамін B, камідь, білки, жири і лишайникові кислоти. Також у ньому є майже 70 відсотків слизу та органічні кислоти, які володіють антибактеріальними властивостями. Тож засоби із моху здатні зняти запальні процеси слизових оболонок рота, глотки, кишечнику і шлунка. А також – стимулюють імунітет, покращують апетит та активізують процес травлення. Настої моху, якщо ними вмивати обличчя, допоможуть швидко справитися з вуграми та висипаннями на шкірі.

– І він є найкращим помічником при кашлі та коклюші.

– Дійсно, так і є. Особисто я, ледве почавши кашляти, відразу готую ось такий засіб: в емальовану каструльку вливаю склянку молока і доводжу до кипіння. Коли ж воно закипить, то кладу столову ложку без чубчика подрібненого моху і продовжую кип’ятити ще протягом п’яти хвилин. Опісля – чекаю, поки молоко остигне, проціджую його і випиваю за 30 хвилин до їди тричі на день по одній третині склянки. Полегшення настає дуже швидко.

Щодо коклюшу, то гарний результат дає ось такий чай: по пів чайної ложечки подрібненого моху та тмину слід залити склянкою окропу і настояти протягом десяти хвилин. Опісля – процідити і пити тричі на день по склянці.

– У яких ще випадках лікує мох?

– Приміром, в разі закрепу склянку подрібненого моху слід залити двома літрами холодної води і настоювати протягом доби. Тоді долити ще один літр води – і пити настій по одній склянці за пів години до їди тричі на день протягом двох тижнів. Свого часу цей рецепт став у пригоді моєму приятелеві, який тривалий час потерпав від закрепів.

А ось у разі проносів, при розладах шлунка варто скористатися ось таким настоєм:  40 грамів моху слід залити склянкою 60-відсоткової якісної горілки і настоювати протягом одного тижня. Опісля – треба приймати по 12 – 15 крапель, розвівши у столовій ложці води.

Трапляється, що на тілі починають з’являтися фурункули, які завдають чимало неприємних відчуттів. В такому разі я завжди раджу взяти столову ложку моху і покласти його в емальовану посудину, залити склянкою окропу і варити протягом пів години. Коли ж остигне – процідити і, змочивши у настої ватний тампон, прикладати його до болючого місця.

Також ісландський мох успішно допоможе при опіках. Для цього слід взяти склянку моху і залити одним літром води, настояти протягом пів години і ще стільки ж прокип’ятити. Процідивши, відваром потрібно протирати уражені місця кожну годину і залишати, щоб рідина сама висохла. Чай з цетрарії чудово зміцнить імунітет, тож його варто включити у щоденний раціон восени та весною, коли організм ослаблений після тривалих холодів. За допомогою цієї рослини можна вилікувати і інші захворювання.

Ксенія Фірковська

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: лікування, народна медицина
В тему