Про цетрарію ісландську, більш відому як ісландський мох, наші предки говорили як про рослину, яка здатна вилікувати від найрізноманітніших захворювань. Особливо широко народна медицина почала використовувати цю лікарську рослину починаючи з XVII століття. Мох тоді застосовували при захворюваннях легенів.
Про особливості його заготівлі, властивості та рецепти приготування цілющих засобів – у розмові з Юрієм Просвіровим, травником із Луцька, йдеться у газеті «Твій вибір».
– Пане Юрію, розкажіть про секрети заготівлі рослини.


– Ісландський мох у вигляді розчепіреного кущика росте у висоту до 12 сантиметрів. Його можна побачити на пустирях і у лісах. В другій половині літа та на початку осені – час заготівлі цієї рослини. Акуратно зрізані кущики обов’язково потрібно ретельно обтрусити і сушити на відкритому повітрі так, щоб на них не потрапляло пряме сонячне проміння. Зберігати суху сировину найкраще у картонних коробках у сухому місці. Термін використання сировини – два роки.
– Чи справді мох є унікальним?
– Звісно, адже в ньому міститься велика кількість корисних для організму компонентів. Зокрема, вітамін B, камідь, білки, жири і лишайникові кислоти. Також у ньому є майже 70 відсотків слизу та органічні кислоти, які володіють антибактеріальними властивостями. Тож засоби із моху здатні зняти запальні процеси слизових оболонок рота, глотки, кишечнику і шлунка. А також – стимулюють імунітет, покращують апетит та активізують процес травлення. Настої моху, якщо ними вмивати обличчя, допоможуть швидко справитися з вуграми та висипаннями на шкірі.
– І він є найкращим помічником при кашлі та коклюші.
– Дійсно, так і є. Особисто я, ледве почавши кашляти, відразу готую ось такий засіб: в емальовану каструльку вливаю склянку молока і доводжу до кипіння. Коли ж воно закипить, то кладу столову ложку без чубчика подрібненого моху і продовжую кип’ятити ще протягом п’яти хвилин. Опісля – чекаю, поки молоко остигне, проціджую його і випиваю за 30 хвилин до їди тричі на день по одній третині склянки. Полегшення настає дуже швидко.
Щодо коклюшу, то гарний результат дає ось такий чай: по пів чайної ложечки подрібненого моху та тмину слід залити склянкою окропу і настояти протягом десяти хвилин. Опісля – процідити і пити тричі на день по склянці.
– У яких ще випадках лікує мох?
– Приміром, в разі закрепу склянку подрібненого моху слід залити двома літрами холодної води і настоювати протягом доби. Тоді долити ще один літр води – і пити настій по одній склянці за пів години до їди тричі на день протягом двох тижнів. Свого часу цей рецепт став у пригоді моєму приятелеві, який тривалий час потерпав від закрепів.
А ось у разі проносів, при розладах шлунка варто скористатися ось таким настоєм: 40 грамів моху слід залити склянкою 60-відсоткової якісної горілки і настоювати протягом одного тижня. Опісля – треба приймати по 12 – 15 крапель, розвівши у столовій ложці води.
Трапляється, що на тілі починають з’являтися фурункули, які завдають чимало неприємних відчуттів. В такому разі я завжди раджу взяти столову ложку моху і покласти його в емальовану посудину, залити склянкою окропу і варити протягом пів години. Коли ж остигне – процідити і, змочивши у настої ватний тампон, прикладати його до болючого місця.
Також ісландський мох успішно допоможе при опіках. Для цього слід взяти склянку моху і залити одним літром води, настояти протягом пів години і ще стільки ж прокип’ятити. Процідивши, відваром потрібно протирати уражені місця кожну годину і залишати, щоб рідина сама висохла. Чай з цетрарії чудово зміцнить імунітет, тож його варто включити у щоденний раціон восени та весною, коли організм ослаблений після тривалих холодів. За допомогою цієї рослини можна вилікувати і інші захворювання.
Ксенія Фірковська
Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.