9 Березня 2020
Новини

Коронавірус: чим небезпечний та як не заразитися

Коронавірус: чим небезпечний та як не заразитися

У це важко повірити, але ще минулого століття американський письменник-фантаст Дін Кунц описав те, що зараз відбувається на планеті з коронавірусом. Щоправда, автор назвав «Ухань-400» не вірусом, а біологічною зброю, котру розробили в засекреченій лабораторії Китаю.

І ще одна важлива відмінність – смертність людей у книзі становить майже 100%. У реальності ж летальних випадків значно менше. Так, перші смерті від уханськогокоронавірусу зафіксували в Китаї в середині січня. Втім відтоді хвороба шириться настільки швидко, що кожен день її жертвами стають сотні людей, йдеться у публікації в газеті «Твій вибір».

Станом на 3 березня у 65 країнах світу ним заразилася 91 тис. осіб, із яких 3 тис. померли. За прогнозом Всесвітньої організації охорони здоров'я, заразитися коронавірусом нового типу за несприятливого сценарію можуть до двох третин населення Землі.

Звідки з'явився?

Чітких пояснень, звідки взявся не бачений на планеті вірус Covid-19 (офіційна його назва), досі немає. За однією з версій, китайці з''їли м'ясо хворого кажана, цей вірус у людському організмі мутував, і утворився майже всесильний організм, зброї проти якого людство досі не має.

Ще одна з версій говорить про те, що в усьому винні китайські медики. Мовляв, вони ще декілька років тому хвалилися: дослідили, наскільки сильний у кажанів імунітет, і хочуть розробити такі препарати, які дозволять і людський зробити таким же сильним у боротьбі з хворобами.

Третя версія схожа із сюжетом американського фантаста Діна Кунца. Вона гласить, нібито китайці розробляли біологічну зброю, попри запевнення, що їхня лабораторія має триступеневий рівень захисту, не втримали вірусу, він проник у людський організм і почав швидко знищувати населення Землі.

Що з цих версій правда, а що – плід нашої уяви, не відомо. Але факт залишається фактом: попри старання наймудріших лікарів і використання найсучасніших технологій, людство дотепер не має ні ліків від коронавірусу, ні вакцини, які б допомогли організму або не захворіти, або в легшій формі перенести недугу.

У зоні ризику – люди старшого віку

Щоби трохи стишити той панічний страх, який охопив українців, зауважу: завдяки специфіці своєї імунної системи діти відносно легко переносять уханський коронавірус. Тож у світі не зафіксовано жодного випадку, коли б через Covid-19 померла дитина.

Самостійно побороти недугу вдається й людям молодого та середнього віку. А от пацієнтам поважного віку та на додачу – з хронічними недугами важко впоратися з коронавірусом. Тож саме серед таких найбільша кількість померлих.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, наразі понад 80% захворілих мають легку форму та видужують. Приблизно в 14% пацієнтів вірус викликає важкі захворювання, зокрема пневмонію, та задишку. А в близько 5% недужих коронавірус викликає критичні захворювання: дихальну недостатність, септичний шок (коли мікроби отруюють організм настільки, що порушується кровообіг) та поліорганну недостатність (порушення або повне припинення роботи відразу декількох систем людського організму).

14 днів вірус «ховається»

Українські лікарі заспокоюють: мовляв, не треба панічно боятися коронавірусу, бо він передається від хворого до здорового лише у разі близького контакту (під час спілкування, чхання або кашляння хворого, користування одним рушничком чи посудом).

Проте не може не тривожити той факт, що, на відміну від сезонного грипу, вірус Covid-19  не боїться низьких температур. Потрапивши у середовище з 20-градусним морозом, буде зберігати життєздатність впродовж 2 років. При температурі 4 градуси Covid-19 житиме протягом трьох діб. І лише при 70 та вище градусах він гине.

Не може не тривожити й дослідження, що найближчі родичі уханського коронавірусу можуть за кімнатної температури жити на будь-якій поверхні (алюмінієвій, дерев'яній, пластмасовій, скляній) та лишатися заразними впродовж дев'яти днів. І що вищою буде вологість приміщення, то комфортніше почуватиметься вірус.

Крім того, Covid-19 здатен передаватися людині із сирих продуктів тваринного походження: м'яса, молока, сиру, сметани. А також від вагітної жінки до дитини, яка перебуває в її утробі.

Лякає і те, що уханський коронавірус, проникнувши до людського організму, може впродовж 14 днів не подавати ніяких ознак своєї присутності (ось чому саме стільки триває інкубаційний період). У результаті людина-носій, навіть не здогадуючись про свою заразність, буде наражати на небезпеку всіх довкола. Це означає, що вимірювання температури в тих, хто прямує з карантинних регіонів (такі заходи безпеки вжиті в аеропортах і на митних переходах до України), не дають 100-відсоткової гарантії виявлення хворих на коронавірус.

Як розпізнати і куди звертатися

Першими ознаками, які свідчать про те, що людина може бути хвора на коронавірус, є:

  • головний біль;
  • посилене серцебиття;
  • проблеми з очима;
  • нудота, діарея та інші розлади травлення.

На пізніших стадіях захворювання піднімається температура тіла, можуть з'явитися лихоманка та сухий кашель.

У разі появи цих симптомів лікарі просять пацієнтів якнайшвидше повідомляти телефоном свого сімейного лікаря. Після того у хворого відберуть зразки матеріалів для лабораторного дослідження (це мають робити фахівці в захисних костюмах) та визначать, чи є причина для паніки і чи то сезонний грип.

Якщо ж виникне підозра на коронавірус, кров пацієнта буде досліджуватися за допомогою спеціальних тест-систем, якими забезпечений Центр громадського здоров'я України. Після отримання зразка лабораторія оприлюднює результат за 5 – 7 годин робочого дня.

Після того, як розповіли китайські фахівці, хворого не лікують (бо ліків від Covid-19 поки не існує), а ізолюють, щоб він не заразив інших, та полегшують йому перебіг хвороби.

Чи є шанс уберегтися?

Аби не заразитися коронавірусом, лікарі радять дотримуватися таких же методів захисту, як під час епідемії грипу:

– якнайчастіше й дуже ретельно мити руки в разі перебування в людних місцях. Це допоможе унеможливити потрапляння коронавірусу з поверхні долонь до наших слизових: рота, носа, очей;

– не споживайте м'ясних, молочних та кисломолочних продуктів, які не пройшли належної термічної обробки;

– не торкайтесь поверхонь, на яких могли лежати сирі продукти тваринного походження.

Аби хворий, у якого є підозра на коронавірус, не заразив інших, він повинен:

– носити захисну маску;

– сякатися в паперові серветки, які відразу треба викидати (бо якщо класти серветку на стіл, ліжко тощо, вірус опиниться на поверхні меблів і до дев'яти днів лишатиметься заразним);

– якщо хворий торкнувся рукою своїх носа, рота, кашлянув або чхнув собі в долоню, то він має негайно, нічого не торкаючись долонею, вимити руки, щоб унеможливити потрапляння вірусу зі слини на будь-які поверхні у помешканні;

– допоможе зменшити ризик зараження вологе прибирання з додаванням хлорки чи інших дезінфікувальних засобів, а також часте провітрювання приміщення.

До речі, звичайні захисні маски, оксолінова мазь та цибуля з часником не здатні, на думку лікарів, вберегти від коронавірусу. А от препарат «Арбідол» у Китаї визнали ефективним у боротьбі з недугою.

Не такий він і страшний?

І насамкінець наведу такі красномовні цифри. Смертність від коронавірусу становить 2% від усіх інфікованих. Якщо вірус фіксують у людини протягом 14 днів, то середній показник летальності становить 0,9%, якщо 7 днів – 0,8%.

Від сезонного грипу помирає 0,1% від усіх інфікованих. Цього року вже померло 48 українців.

Смертність від пташиного грипу становить 50%, від дифтерії – від 5% до 20%.

Смертність від важких форм правця (російською – столбняк) сягає більше ніж 50%. Смерть без госпіталізації та інтенсивного лікування від правця становить 100%! Заразитися цією недугою можна будь-де: на дачі, у дворі, в парку. Достатньо просто травмувати шкіру й допустити потрапляння в рану трошки зараженої землі.

Оксана Бубенщикова

БІЛЬШЕ ВРАЖАЮЧИХ ТА ДУШЕВНИХ ЖИТТЄВИХ ІСТОРІЙ ЧИТАЙТЕ В ГРУПІ «ЖИТТЄВІ ДРАМИ»  В FACEBOOK! ЩОБ ПІДПИСАТИСЯ НА НЕЇ — НАТИСНІТЬ ТУТ!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: коронавірус, захворювання, лікування
В тему