1 Березня 2020
Новини

Цього дня батьки благають пробачення в дітей, а керівники – у підлеглих

Цього дня батьки благають пробачення в дітей, а керівники – у підлеглих

Після Новорічно-Різдвяних святкувань настає час відмовитися від м’ясних страв, а в Сиропусний тиждень (Масляну) – від молочних.

Утім наближення Великого посту, який триватиме аж сім тижнів, вимагає підготовки не тільки живота. Насамперед необхідно підготувати душу: для очищення, наповнення її добром, любов’ю та зміцненням у вірі, йдеться у публікації в газеті «Твій вибір».

Для того першим кроком має стати звільнення душі від образи на ближнього. Бо, тільки простивши іншим, сам отримаєш прощення своїх гріхів Господом, «бо якщо ви прощатимете людям провини їхні, то простить і вам Отець ваш Небесний» (Мф. 6:14).

Ось чому на останній день Масляної і в переддень початку Великого посту припадає Прощена неділя.

Традицію започаткували монахи

Традицію просити пробачення у ближнього започаткували монахи Східної Церкви багато століть тому. Зібравшись після скоромної вечері, вони ставали один перед одним на коліна, промовляли: «Прости мені, отче» або «Прости мені, брате», тричі давали один одному цілунок миру та співали хвалу Христу, який задля прощення людських гріхів також постив, страждав, а потім воскрес.

У наші дні збереглася традиція, за якою на завершення вечірнього богослужіння настоятель храму першим просить прощення у своїх парафіян, а потім і парафіяни благають простити їм гріхи мислимі й немислимі.

У Прощену неділю важливо також попросити пробачення у рідних, друзів, колег, сусідів. За аналогом до того, як першим у парафіян просить пробачення настоятель храму, так старші за віком чи статусом віряни повинні першими звернутися до молодших.

Тобто саме батьки мають першими попросити прощення в дітей, керівники – в підлеглих, пенсіонери – в молоді, вчителі – в учнів. Адже таким чином душа не лише очищується від образ, а й звільняється від гріха гордині й марнославства.

Святкова трапеза має завершитися обіймами

Здавалось би, це так просто – першому підійти, першому промовити слова «Пробач мені…» Але насправді не всім і не завжди вдається зробити цей крок, наважитися, визнати свою неправоту.

Тому священники радять у Прощену неділю зібратися сім’єю за святковим столом, востаннє перед Великим постом скуштувати сирних страв, а на завершення трапези промовити одне до одного:

– Прости мені.

– Бог простить.

– І другий раз прости мені.

– Бог простить.

– І втретє прости мені!

– Бог простить, і я прощаю!..

…Промовити і обійнятися.

Ці прості слова звільнять вас від тягаря образ і душевних терзань. Очистять душу та помисли. І допоможуть стати ближчими до Господа, який усіх любив та всім прощав.

«Усяке подратування, і гнів, і лютість, і крик, і лайка нехай буде взято від вас разом із усякою злобою. А ви один до одного будьте ласкаві, милостиві, прощаючи один одному, як і Бог через Христа вам простив» (Ефесянам 4:31, 32).

Молитва про прощення

Небесний Отче, я шкодую за свої гріхи, за те, як я жив, за все недобре, що я вчинив. Я сповідаюсь Тобі з усіх моїх гріхів, відомих і невідомих, з усього, ким я був, що робив і говорив. Я прошу Тебе пробачити всі мої гріхи. Я зараз хочу пробачити також усім тим, хто образив мене і грішив проти мене... (назви їхні імена).

Господи Ісусе, омий мене у Своїй Крові і змилуйся наді мною!

Згідно з Твоїм Словом, мої губи проголошують, що Ти є Господом, і з глибини свого серця вірю, що Бог Отець воскресив Тебе з мертвих і що Ти живеш, щоб ніколи більше не помирати (пор. Рим. 10:9).

Перед Тобою я приймаю ласку Хрещення і визнаю Тебе як свого єдиного Спасителя і Господа.

Відтепер я хочу жити, любити і служити Тобі всі дні свого життя. У силі Твого імені, Ісусе. Амінь.

Оксана Бубенщикова

УВАГА!

ПЕРЕДРУК ПУБЛІКАЦІЇ БЕЗ ДОЗВОЛУ РЕДАКЦІЇ ЗАБОРОНЕНО!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: свято, релігія, традиції
В тему