27 Лютого 2020
Новини

Страх коронавірусу: у Кропивницькому заборонили ходити до школи учням, які були в Італії на змаганнях

Страх коронавірусу: у Кропивницькому заборонили ходити до школи учням, які були в Італії на змаганнях

У Кропивницькому не пускають на навчання та гуртки 19 учнів-дзюдоїстів, які на вихідних були на міжнародних змаганнях в Італії.

Заборонили навчання також їхнім братам і сестрам. Батьки спортсменів обурені і вважають це дискримінацією, йдеться у сюжеті ТСН.19:30.

19 дзюдоїстів і троє тренерів взяли участь в міжнародних змаганнях в італійському місті Конельяно. Українці здобули не одну перемогу, з гордістю розгортали український прапор на п‘єдесталі, а удома отримали розпорядження про ізоляцію. "Зі шкіл почалися інтенсивні дзвінки з вимогою не вести, дітей учасників даних змагань, в школу. Не вести їх братів і сестер. Причина всієї цієї справи - коронавирус",- каже батько одного зі спортсменів. 

Батькам телефонували з  шкіл, а туди  розіслали листи від управління освіти. "У зв‘язку із поверненням з Італії групи дітей, учасників змагань по дзюдо зобов‘язуємо вас забезпечити карантинні заходи для цих дітей та дітей, які знаходяться у сімейному з ними контакті, організувати дистанційне навчання до 10.03.2020", - йдеться у повідомленні.

Як контролювати стан здоров‘я ізольованих дітей, ніхто не пояснив, скаржаться батьки. "Подзвонила лікареві, з яким ми підписали договір. Сказав мені, що інструкцій немає, тестів немає. Питаю, як же ви взагалі можете діагностувати, якщо моя дитина захворіла. Ну, напевно, на око", - розказує мати дзюдоїста. 

У міськраді запевняють, що рішення ізолювати дітей ухвалив штаб з протидії розповсюдженню інфекції з огляду на складну епідситуацію в Італії.

"Щоб запобігти розповсюдженню епідпроцесу, не допустити ввезення короновірусу в наше місто, запровадили такі запобіжні заходи. Утриматися від відвідування організованих колективів, спілкування з друзями, з родичами для того, щоб поспостерігати за станом здоров'я", - каже начальниця управління охорони здоров'я Кропивницького Оксана Макарук.

 Експерти ж твердять, що це лише імітація карантину, яка порушує права людини. Від  розповсюдження хвороби таке рішення не захистить. "Якщо є дійсно загроза, що ці діти були в контакті з хворими дітьми, то треба було зробити, як зробили в Нових Санжарах,  обсервацію, помістити під цілодобовий нагляд медиків. Інакше це просто профонація карантину. Немає права, немає жодних підстав, щоб дитину не пускати в школу",- пояснила експертка Інна Дуднік.

Батьки дізналися, що із двох сотень українських дітей, які брали участь в тих змаганнях, на карантині опинилися лише 19 кропивничан. Юні спортсмени в інших містах спокійно відвідують школи і гуртки.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Україна, коронавірус
В тему