Люди

«Будь-яка країна, в якій нудно і чисто – це для мене», – Богдан Коваль (фото)

«Будь-яка країна, в якій нудно і чисто – це для мене», – Богдан Коваль (фото)

Уродженця Підгайців Луцького району Богдана Коваля ще з дитинства тягнуло до камери. І не дарма, адже тепер він один з найвпізнаваніших волинських ведучих. До всього ж, шлях хлопця в журналістиці розпочався саме з відеоблогів. Про перші кроки у влогерстві, навчання монтажу, проекти та подорожі в інші країни читайте в матеріалі для «Твого порталу».

– Розкажи, коли і як виникла ідея писати влоги? Якими були перші відео?

Напевно, до 9 класу я навіть не знав, що таке влоги. Дуже давно, ще у 2012 році був популярний Рома Жолудь. Зараз це можуть не зрозуміти, але на той час всі від нього фанатіли. Коли я дивився його відео, то вони мені подобалися, і я вирішив, що теж можу робити щось схоже.

Тих моїх перших відео, на жаль, немає ні в інтернеті, ні в мене в архіві, а залишилася тільки заставка, яку я сам монтував. Викладав їх у Youtube, але через декількох хлопців, які десь знайшли мій номер і почали мені цілодобово погрожувати за те, що я зняв відео про турнікменів, я все видалив.

Там суть була в тому, що є люди, які спортом тільки хизуються в соцмережах, а є ті, які дійсно займаються. Мода на це була. Після ситуації з тими дзвінками я видалив відео з Youtube, з усіх соцмереж і навіть зі свого комп’ютера. Зараз думаю, що, мабуть, я це даремно зробив, але мені тоді довелося навіть номер змінити.

– Чому ти почав робити саме це?

Мене ще з дитинства «тягнула» до себе камера. Зазвичай, люди не реагують на неї, але, якщо переглянути дитячі відео, то в мене був рефлекс – відразу починав говорити. Чого саме в той момент я робив влоги, не знаю. Я не мав ні техніки, нічого, в мене був лише примітивний телефон з камерою, на який я знімав і монтував на ноутбуці. Зате можу сміливо казати, що з 2012 року навчився монтувати і навіть краще ніж багато монтажерів.

– Що потрібно робити, аби заробляти на влогах?

Зараз я на Youtube не веду сторінки. Влітку я записував серію блогів «Моє вперше» і знімав їх знову ж таки на телефон, але тут вже мав якісну камеру. Проте цього разу вирішив робити їх саме в Instagram і запускав у форматі IGTV.

Вони набирали багато переглядів, але з часом вичерпалися теми, на які я міг би знімати, та і можливості кудись їхати не було. Почав, здається, з розпису з дружиною.

А заробити на влогах не знаю, можливо, можна, якщо це будуть рекламні інтеграції. З Youtube заробляти можна, але це копійки. Тобто то не є великі гроші навіть для величезних каналів. А ось саме реклама з компаніями, ресторанами, кафе, підприємствами, може принести гроші. Щодо мого відео-контенту, то не мав таких рекламних інтеграцій, а загалом в Instagram було.

– Порівняй відчуття, коли вперше став перед камерою, і зараз, коли вже маєш досвід.

Треба подумати… Було бажання як тоді, так і зараз працювати на камеру, вчитися, вдосконалюватися. З самого початку, звісно, виходило не так добре. З іншого боку, колись я був більш емоційний, з часом цей стан «спадає» і ти черствішаєш.

– Як реагуєш на коментарі, реакції під твоїми роботами?

Коли робиш будь-який продукт, то свою помилку можеш навіть не помітити, навіть якщо викладаєшся на 200%. Зараз, коли працюю на «12 каналі», то є редактори, які переглядають матеріал. Це дозволяє допускати менше помилок. Щодо негативних коментарів – це боляче, бо ти робиш свою роботу. Але всі помиляються. Я так само залишаю відгуки про чиюсь роботу, аби люди реагували і виправляли.

Перша емоція – сум від того, що  щось вийшло не так, а далі ти починаєш розуміти, що потрібно це врахувати.

– Чи плануєш реалізовувати інші проекти?

На каналі ми думаємо про щось нове. Зараз я не можу про це говорити, бо вони на стадії обговорень і домовленостей. Поки я займаюся поліцейським влогом, в якому розповідаю про роботу патрульних і про їхнє життя поза роботою. Ну і «Вікенд на «12 каналі» - це ранкова програма, на яку запрошуємо гостей.

– Свою подальшу кар’єру бачиш в Луцьку чи ймовірний переїзд в інше місто, а, може, країну?

Складне питання, бо зараз, коли став сімейною людиною, то не так цікавить кар’єра в медіа, як фінансовий стан. Бо для моєї молодої сім’ї – це більш важливо, ніж якісь власні амбіції. Зараз мені подобається те, що я роблю, але чи зможе це мені згодом приносити більше грошей – під питанням.

– Чи хотів би себе спробувати в іншій сфері роботи?

Мені здається, я хотів би спробувати свої сили в менеджменті. Чомусь впевнений в тому, що з мене був би хороший менеджер. Особливо в напрямку продовольчих товарів.

Стосовно роботи в медіа, питання в тому, щоб для мене це було новим. Коли я працюю ведучим, то мені цікаво запускати нові проекти, робити щось інше. Це виклик для себе. Коли воно йде на потоці, то це звичайна рутинна робота. В медіа, я спробував вже все і найбільше мені подобається бути ведучим. Але, якщо, наприклад, говорити про монтаж, то, якщо мені захочеться, я можу познімати й сісти змонтувати відео.

– Маєш якісь кар’єрні мрії?

Кар’єрні мрії – це робота з величезною командою, коли кожен відповідає за свою «ділянку». В команді, де в результаті завдяки тому, що кожен робить конкретну роботу, виходить крутий продукт. Але це можливо в більших телекомпаніях.

– Що,  на твою думку,  робить тебе популярним, і як ця популярність впливає на твоє життя?

Не вважаю себе популярним. Впізнаваним, можливо. Люди дивляться телевізор, заходять інтернет, бачать якийсь контент, тому час від часу в публічних місцях проскакує «о, це той». Іноді буває, що, коли приходиш за якоюсь послугою, тобі її надають краще – це приємно, але я за те, щоб всі отримували якісні послуги. З цим намагаюся боротися і останнім часом взяв за правило, якщо мені щось подобається чи ні, лишати відгук на Google maps для того, щоб інші люди розуміли, що їх чекає. На жаль, стикаюся і з тим, що можуть і нагрубити, і послати, незважаючи на те, що ти клієнт і поводишся ввічливо.

– Знаю, маєш псів. Вони елітної породи?

Це, по суті, не мої собаки. Є велика вівчарка в будинку батьків і той-тер’єр. Знаю, що багато хто не любить маленьких собак, але він дійсно розумний і хто б і що не говорив, маленька собака теж прекрасно розуміє, що відбувається і нічим не відрізняється за сприйняттям від великої.

І так, за газ я ними не розплачувався б. Я про це й колись писав.

– Ти взявся за вивчення англійської мови. Чому саме зараз і як успіхи?

Поки я мав декілька занять. Зараз відвідую заняття з надією, що це дасть мені якийсь результат. Давно хотів піти на якісь заняття з англійської. Завжди дізнавався інформацію, але не було кроку, аби вдосконалити свої знання. В принципі мого рівня достатньо, щоб за кордоном пояснитися. Це навіть показала весільна подорож, але про вільне мовлення – не може йтися, тому вирішив підняти свій рівень.

– В якій країні чи країнах, містах ти хотів би побувати або повернутися? Чому?

Дуже хотів би побувати в Китаї. Для мене це якась інакша далека культура. Або ще в Японії. Також мені подобаються США. Я стежу за різними українськими блогерами, які туди переїхали. Вони знімають все: і де варять каву, і як платять за комунальні послуги. Це побут, який суттєво відрізняється від нашого. В них популярні чекові книжки: тобто ніхто не розраховується через Приват24. В них досі популярна пошта, через яку приходять всі рахунки. І лише одиничні банки мають якісь додатки.

А повернувся б в Нідерланди. Здається, в Канаді мене чекало б щось схоже. Там нудно і чисто. Будь-яка країна, в якій нудно і чисто – це для мене. Я там зміг би жити.

Якби довелося б переїжджати в іншу країну, то це або США, або Канада.

– Чи уявляєш день без інтернету та соцмереж? Тобто чи маєш час для себе, а не для підписників.

У мене таке буває не геть цілий день, але, коли ти заклопотаний, маєш багато роботи, то телефоном не користуєшся або використовуєш його за потреби, тобто не заглядаєш, аби перевірити, чи тобі хтось написав.

Але так, соцмережі сильно відволікають. Я не те що залежний від телефону, а просто бажання подивитися виникає вже від того, що прийшло якесь сповіщення: «А раптом там щось важливе». Хоча, якщо десь залишити телефон на цілий день, то виживу.

БІЛЬШЕ ІНТЕРВ'Ю З ВІДОМИМИ ТА ЦІКАВИМИ ЛЮДЬМИ ЧИТАЙТЕ В ГРУПІ «ЖИТТЄВІ ДРАМИ» В FACEBOOK! ЩОБ ПІДПИСАТИСЯ НА НЕЇ — НАТИСНІТЬ ТУТ!

Фото з архіву Богдана Коваля

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: луцьк, блогери, Волинь
В тему