Люди

Музикант Роман Черенов — про причини успіху Jerry Hеil, найкрутіші треки 2019-го та ютуб-блогерів (фото)

Музикант Роман Черенов — про причини успіху Jerry Hеil, найкрутіші треки 2019-го та ютуб-блогерів (фото)

12 лютого в столиці України відбулася урочиста церемонія вручення Національної музичної премії «Українська пісня року». Одним із переможців став волинянин Роман Черенов. Він виступив саундпродюсером пісні «У цю ніч», яку виконав молодий співак LAUD.

Окрім того, вже 22 лютого, з-поміж шести фіналістів нацвідбору глядачі обиратимуть виконавця, який представить Україну на Міжнародному пісенному конкурсі Євробачення-2020 у Роттердамі. Однією із учасниць фіналу є співачка «Jerry Hеil», а її саундпродюсером є також Роман Черенов. Напередодні відповідальної події, для себе і своєї підопічної, Роман Черенов ексклюзивно поспілкувався із t1.ua.

- Рівно два роки тому я вперше робила інтерв’ю з тобою для одного з волинських видань. Чи багато змінилось в тебе з того часу?

- Не знаю як у когось, але в мене все міняється на протязі дня, просто перевертаються усі плани. Із глобального, що сталось за ці два роки? Я переїхав у іншу студію, тобто локально я знаходжусь в іншому місці, це центр Києва. Змінились смаки, «виховую» себе на  нову музику.  

- Знаю, що з 2019 року ти активно працюєш над проектом «Jerry Hеil», в якості саунд-продюсера, як розпочалась ваша співпраця?

- Нас таких музикантів небагато, тому ми один за одним слідкуємо. Тому я знав, хто така Яна, що вона робить. Знайомство відбулось, коли її запросив мій колега по студії Юрій Водолажский, в гості, вони мали співпрацювати. Яна прийшла на нашу студію і ми познайомились. З Юрієм співпраця не вийшла, а ми з Яною зробили дуже легко трек «Вічність» та записали новорічне відео з ним. Ось так все швидко відбулось.

-У травні 2017 року твій гурт «Morphom» виступив з Джамалою в фіналі Євробачення, з спільною роботою «Заманили». В 2020 році проект «Jerry Hеil» вже в фіналі українського відбору на цей конкурс? Хто був ініціатором участі в конкурсі?

- Можна сказати, що я вже «ветеран» Євробачення, бо окрім треку «Заманили», де Джамала виступила з «ДахаБраха», є ще моя робота «I Believe in U», з якою Джамала виступила уже після перемоги на Євробаченні, і третя це пісня співака LAUD, з якою він теж свого часу вийшов у фінал нацвідбору на Євробачення. І цьогоріч пісня «Jerry Hеil». Стосовно ініціатора? Ми почули про конкурс і вирішили чому б ні? І взяли й зробили.

- Проект «Jerry Hеil» сьогодні є дуже популярним серед української і, зокрема, волинської молоді. Хто обирав пісню на Євробачення? 

- Яна ініціатор. Вона сказала, що в неї є трек, награла його на клавішах і вислала його мені послухати в телеграм. Моя реакція була така. Кажу їй: «А є ще щось?». Звісно, це ображає автора, адже вона відкриває тобі душу. Насправді тоді трек був в одному стані, а зараз він вже «обріс м’язами, дещо видозмінився. Трек «Vegan» - це свідомий хід на Євробачення. І так, це вибір Яни Шемаєвої (вона ж Jerry Hеil).

-Молодим виконавцям буде цікаво почути твою думку, як ти вважаєш в чому успіх та всенародна любов проекту «Jerry Hеil»?

- В першу чергу це персонаж. Яна – це цікавий персонаж. В неї є свої принципи, свої переконання, вона їх в собі виховує, вона їх показує людям. На це цікаво дивитись. Вона вчиться кожен день. 

- Що цікавого плануєш в рамках проекту «Morphom» у 2020 році?

- В мене назбиралась просто «хмара» треків, я стараюсь їх не показувати, вони в мене проходять деяку переробку , міняю стилістику. На сьогоднішній день в мене назбиралось на добрячий альбом. В усіх треках я співаю сам. Виходить, що відбулась реінкарнація проекту «Morphom» у пісенний варіант. Зараз я все це збираю до купи, і намагаюсь зрозуміти, як все це подати, щоб воно спрацювало так, як я це бачу. 

-Якою подією найбільше запам’ятався для тебе 2019 рік? 

- Мій 2019 рік, це так як ти приходиш на кухню, береш блендер і думаєш «може то зробити собі смузі?». Кидаєш туди овочі, фрукти і ще цей блендер затягує тобі руку по самий лікоть… Ось такий в мене був 2019 рік. Просто «м’ясорубка». Найменше часу я спав вночі, це якраз у 2019 році. Були концерти, гастролі.

Роман Черенов. Фотограф @photo_persik
Роман Черенов. Фотограф @photo_persik

-Що приносить тобі більше задоволення? Знімання кліпів, написання музики, виступи?

- Все по трошки. Мені не вистачало пару років гастрольного життя і я як поїхав із «Jerry Heil» на виступи, то в нас були такі марафони по декілька дат підряд  без повертання додому. І через пару місяців я зрозумів, що це мене страшно стомлює, я не встигаю проектувати, те що придумую в себе в голові. На музику просто не було часу, також я мало приділяв часу сім’ї із-за того, що  був змушений просто весь час їздити на виступи. В транспорті спати. Отож, відповідаючи на питання, що приносить задоволення, я люблю все в міру, де я можу реалізувати своє уявлення про творчість. 

-З ким із сучасних виконавців хотів би зробити колаборацію? 

- Зараз такий час, немає перепон, з ким хочеш, з тим і робиш. Фактично, з ким я хочу, з тим я і співпрацюю. Якщо говорити про космічні мрії, то це Post Malon. Я напевно зробив би також колаборацію з французьким «електронником» Gesaffelstein. Ось така от несподіванка. 

-Назви три треки, які найбільше слухав у 2019 році.

- Ну слухай, я «попсовий» такий став і я слухаю мас-маркет в музиці. Зараз відверно можу три треки назвати. Це: «Slow dancing in the dark» (Joji), «XO Tour Llif3» (Lil Uzi Vert). Це найпопулярніший трек Lil Uzi Vert, там вже десь 370 мільйонів переглядів на ютубі. І третій «Hate Me» (Ellie Goulding, Juice WRLD). Всі ці треки супер мас-маркет, але я таке слухаю, бо воно приносить мені задоволення. 

-Що б ти порадив починаючим молодим музикантам? 

- Люблю такі питання. Я б порадив нікого не слухати і діставати з себе, із середини своє враження про музику і своє сприйняття музики. Тобто нікому не цікаво почути один і той самий анекдот, одну і ту саму історію, або подивитись одне й те саме кіно двадцять тисяч разів підряд. Всім цікаве нове. Людина-творець по-новому сприймає все, що творить, тому молодому починаючому музиканту, я б порадив іти на експерименти. Адже, він більше ризикує, якщо копіює когось, ніж, коли робить експерименти. 

-Чи багато подорожуєш? Чи є на це час? Куди плануєш поїхати відпочивати у 2020 році.

- Від цього питання в мене сльози на очах. Я трудоголік, а вони ніколи не планують відпочинок, тому в мене є індикатор моя сім’я, і якщо мені вдається з ними відпочити, кудись поїхати, то я це роблю ради них. Зараз я нічого не можу сказати про плани. Ми планували з сім’єю поїхати на Балі на Новий Рік, але не поїхали, бо змушені були вкластись в ремонт нової студії, оновити обладнання. Тому зараз поки що ми в роботі усі. 

-Яке твоє місце сили в Києві? Де себе почуваєш найбільше комфортно?

- Класне питання. Тань, це спортзал, я ходжу туди регулярно. Я це роблю зранку. Приблизно, о 8.40 зранку, після того, як розвіз дітей по школах і садочках, ми з дружиною їдемо разом в спортзал. Я займаюсь зараз силовими тренуваннями і боксом. Після спортзалу я виходжу і розумію, що я людина і готовий прожити цей день, і, зазвичай, складаю план на весь день. Якщо я не потрапляю в спортзал, то я просто «шмата» і цілий день я не знаю, що з собою робити. 

Роман Черенов. Фотограф @photo_persik
Роман Черенов. Фотограф @photo_persik

-Кого із українських виконавців вважаєш недооціненим публікою.

- Слухай, у нас специфічна достатньо сцена. Я не люблю «дєлані проекти», де класична схема, де хтось каже: «Я хочу бути артисткою, а ви всі навколо напружуйтесь навколо мене». Я думаю, що наша чудова бандуристка Марина Круть вирветься, бо вона дійсно заслуговує на це. Мені дуже подобаються хлопці з Харкова Курган & Agregat. Вони багато років гнуть свою лінію і варті уваги. Стовідсотково я за виконавців-самородків і проти «дєланих» нещирих проектів.

-Кого із ютуб-блогерів дивишся?

- Мені 36 років, а я дивлюсь блогерів, яким 16, а максимум 20 років. З точки зору їх розуміння, як влаштований світ, як влаштована музика, як треба її писати. Мені дуже цікаво їх дивитись, тому що вони по інакшому переоцінюють погляди на життя. 

- Щоб хотів побажати нашим читачам?

- Є два варіанти прожити свій день. Перший, заморочитись і придумувати схеми, що саме будеш робити. Другий варіант, розслабитись і дати можливість внутрішньому «я» зробити за тебе всю роботу. Я щиро бажаю слухати себе, не витрачати час на те, щоб робити щось переступаючи через себе.

ДОВІДКА

Засновник проекту «Morphom» Роман Черенов народився 1 вересня 1983 року. Проживав на Волині в Ковелі, де навчався в Ковельському Машинобудівному технікумі. В 2000-х був вокалістом ковельського рок-гурту S.O.F.T.

Роман Черенов є автором музики українських серіалів: «Коли ми вдома», «Швидка допомога», «Острів непотрібних людей». В лютому 2018 року Роман Черенов разом із Pianoбой переміг у номінації «Кращий дует» з композицією «На вершині» на премії YUNA-2018.

В 2019 р. Роман Черенов працював над проектом Jerry Heil в якості саунд-продюсера. В жовтні 2019 р. Роман Чернов продюсував альбом Jerry Heil – «Я Яна». На цій церемонії молодий співак LAUD отримав нагороду за пісню «У цю ніч». Автором слів і музики композиції став сам Влад Каращук, а саундпродюсером виступив музикант Роман Черенов.

Роман Черенов. Фотограф @photo_persik
Роман Черенов. Фотограф @photo_persik

БІЛЬШЕ ІНТЕРВ'Ю З ВІДОМИМИ ТА ЦІКАВИМИ ЛЮДЬМИ ЧИТАЙТЕ В ГРУПІ «ЖИТТЄВІ ДРАМИ» В FACEBOOK! ЩОБ ПІДПИСАТИСЯ НА НЕЇ — НАТИСНІТЬ ТУТ!

Розмовляла Тетяна Яцечко-Блаженко

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Інтерв'ю, Волинь, культура, євробачення
В тему