20 Лютого 2020
Новини

Репортаж із Межигір’я, де жив Янукович: власні лікарня, корабель і церква зі священником

Репортаж із Межигір’я, де жив Янукович: власні лікарня, корабель і церква зі священником
Будівля

Від Києва до резиденції Межигір'я, звідки шість років тому втік Янукович, усього пів години їзди рейсовим автобусом, що курсує що дві години. Можна доїхати і на таксі – за 250 грн від самого Хрещатика.

Відразу при воротах – кіоск, де продають квитки. Екскурсія у Межигір’я не дешева: 150 грн за вхід. І це щоб тільки прогулятися величезною територією зі штучними водоспадами, фонтанами, озерцями, де плавають форель і навіть чорно-білі лебеді, відвідати зоопарк і обійти навколо будинку «Хонка», де жив Янукович, йдеться у публікації у газеті «Твій вибір».

За двогодинну екскурсію в «Хонці» доведеться викласти ще 200 грн. У Межигір’ї є також автопарк, куди вхід 50 грн, стільки ж – у кінологічний центр, де доглядають собак Януковича. А ще пропонують екскурсії по території електромобілем (120 грн з людини), огляд території офіційного будинку Януковича, який туристи нарекли «Пеньками», бо перед журналістами скакав по пеньках (150 грн).

Тож, аби побачити всі ці багатства Януковича, сім'ї доведеться викласти не менше тисячі гривень. Як запевняють працівники національного парку, саме на ці гроші й утримують тепер Межигір'я. Бо на нього держава не виділяє коштів.

Я побувала у Межигір'ї в понеділок. З самого ранку тут нелюдно. А от у вихідні та у свята тут, кажуть, безкінечний потік людей і машин. Працівники парку запевняють, що за п'ять років тут побували туристи з усіх континентів світу: від Австралії до Африки та Америки!

Щоб побачити всю територію і почути цікаву розповідь, найліпше найняти електрокар. І справді, за майже годину часу я почула стільки цікавої та маловідомої інформації! Отож – уперед!..

Мало хто знає, що на місці резиденції Януковича аж десять століть возвеличувався монастир! Історики стверджують, що в обителі зберігалася бібліотека Ярослава Мудрого. Монастир грабували і палили татари, російські царі. Святиню відновлювали. Та, коли у Київ прийшла радянська влада, куполи і хрести віддали на переплавку, церкву підірвали, а на її місці збудували державні дачі. Тепер тут звели невеличку церкву.

Лабораторія за 5-метровим парканом

Із 2009-го Янукович створив у Межигір'ї справжню мінідержаву, в якій є все для життя: окрема високовольтна лінія, підстанція, автозаправка, пожежна частина, ферма, зоопарк, вишка мобільного зв'язку, вертолітний майданчик, обтягнутий тепер сіткою, бо востаннє використовувався, коли втікав Янукович. Житловий будинок оснащений потужною вентиляційною системою, завдяки якій не збирається пил. Янукович, як справжній аристократ, мав породистих псів, поле для гольфу, навіть свої лікарню та церкву!

Всередині резиденції
Всередині резиденції

Усі 150 гектарів території обгороджує зелений п'ятиметровий паркан, над яким ще був натягнутий металевий дріт під напругою. На ньому встановлено камери відеоспостереження, ще й, до того ж, по той бік чергував загін «Беркуту».

Окремо треба розповісти про медичний центр, де є надсучасна лабораторія, яка входить у десятку кращих у світі! Один поверх займає мінілікарня з гінекологічним, хірургічним та стоматологічним відділеннями, соляною кімнатою, інший – спа-салон з кисневими, масажними ваннами, солярієм, кріосауною. Коли у перші дні після втечі Януковича сюди зайшли майданівці, то застали двох масажисток з Таїланду.

У фізкультурно-оздоровчому комплексі тренувалися охоронці, на рингу відпрацьовували техніку, стріляли у тирі. До речі, повний штат охорони – 160 осіб (і державної, і приватної), щодня працювали близько пів сотні.

Охоронці падали в кущі

Увесь комплекс обслуговували 800 працівників, щоденна робоча зміна – 280. Тут кипить робота і тепер. На сьогодні працюють 100 – 120 людей: прибиральниці, двірники, садівники, водії спецтехніки, робітники ферми. Залишилися і ті, хто трудився ще при Януковичу. Але мало хто з них його… бачив. Бо, коли він приїздив додому, прислуга не мала права потрапляти йому на очі. Навіть охоронці, коли їх міг побачити Янукович, падали у кущі.

– Тут проводили зйомки «95 кварталу». Акторам було незручно цікавитися, де туалет. І один із них пішов у кущі. Тільки туди – а там охоронець заховався, – сміються екскурсоводи.

Неподалік «Хонки» є невеличкий особняк, який у народі назвали Путінським, бо нібито у ньому зупинявся російський президент (зараз тут розташовується адміністрація парку). Розповідають, що у Межигір'ї гостювали Лукашенко, Медвєдєв, Назарбаєв, Азаров, Пшонка, Ахметов і навіть Каддафі та арабські шейхи, коли біля Києва проходила «Формула-1» на воді.

Є в Межигір'ї і чайний будиночок на 30 персон, де тепер проводять бенкети, виїзну шлюбну церемонію. Поряд фінська, російська, японська бані. І навіть улюблена Януковичем лазня по-чорному, яка опалюється не парою, а димом фруктових дерев.

Зала із лицарями
Зала із лицарями

Подарував корабель – став губернатором

Пагорби Межигір'я омиваються водами Київського моря. Пляжу нема, бо Янукович тут не плавав. А от рибалити любив із дерев'яного пірса. Також тут й досі стоїть невеличкий дерев'яний будиночок, де для президента відразу ж готували спійману ним рибку (тепер тут туалет).  На набережній до берега пришвартовано великий дерев'яний корабель. Це «Галеон» – ресторан на воді на 30 персон. Підлога у ньому з рідкісного мармуру, люстри – з кришталю і позолоти, посуд столовий від італійського модного дому «Версаче».

– Кажуть, що це подарунок Януковичу від однопартійця, після чого той став губернатором однієї з областей. Насправді корабель робила не суднобудівна компанія, а українська меблева фірма, – розповідають екскурсоводи.

Далі зупиняємося біля автопарку Януковича. У кілька рядів стоять 7 мотоциклів, 42 автомобілі, серед яких – старі військові закордонні авто «Студебеккери», «Доджі», позашляховики 1943 року, кабріолети, «Запорожці», «Победы», «Чайки», сучасні джипи. Чорний «Мерседес», який дуже любив Янукович, – подарунок від братви у лихих дев'яностих. Цінними є післявоєнні «ЗІЛи», які випускалися спеціально для радянського уряду. Кажуть, у перші дні після втечі Януковича деякі моделі пропали і їх згодом бачили на вулицях Києва.

За безкінечним гаражем – мийки, шиномонтаж, склад запчастин, бокс для спецтехніки. І тепер тут кипить робота.

Молоко антилоп і пси за ціною авто

Янукович їв те, що вирощували у Межигір'ї у величезних теплицях та фермах. Нині для туристів продають коров'яче і козяче молоко – відповідно 25 і 40 грн за л. Подейкують, спеціально для Януковича тримали антилоп (чи то лам), чиє молоко дуже корисне.

Досі в резиденції діє зоопарк, де гуляють страуси, фазани, журавлі, зайці, олені, екзотичні муфлони, барани, лані, павичі… Кажуть, це єдине місце у Межигір'ї, де після втечі Януковича нічого не зникло.

В унікальному кінологічному центрі тримали цінних тибетських та англійських мастифів (їхня ціна в Китаї – від 50 тис. дол.), бельгійських та середньоазійських вівчарок. Так-от, у той же день, коли гарант втік, приїхали невідомі люди й одразу ж з клітками й повідками забрали собак Януковича.

Ті ж пси, які лишилися, живуть не в будах, а у приміщенні, що нагадує житловий будинок, – у кожного своя кімната з виходом у двір! У центрі є спеціальний спортзал для собак – з біговою доріжкою, тонованими вікнами, щоб, бува, чогось не злякалися, зі спеціальною підлогою, аби не пошкодили лап. Є також басейн, душова, косметичний салон для собачого манікюру і стрижок. А ще для заспокоєння нервів їм вмикають класичну музику.

Тепер тибетські мастифи Федоровича лікують поранених бійців і хворих діток. А от вівчарок, яких він не дуже шанував, бо нібито нагадували тюремну молодість, готують до служби в АТО. Із собачої шерсті в'яжуть шкарпетки для солдатів на фронт.

– Якби Янукович міг, то усіх би собак забрав, так він їх любив, – розповідають у Межигір'ї. – Із собою вивіз маленьких шпіців та папугу Жако, які жили з ним у будинку.

Будинок за 2 млрд доларів

Ну і, звичайно, найцікавіша екскурсія – у самому будинку «Хонка», де жили Янукович, його коханка Любов Полежай (колишня офіціантка) та її мала донька. Маєток на 2600 кв. м має п'ять поверхів, чотири з яких – житлові. Це найбільший дерев'яний будинок у світі, товщина бруса якого витримує температуру до 30 градусів морозу. До речі, фінська фірма «Хонке», яка зводила цей дім, мала намір подати заявку у Книгу рекордів Гіннесса, але після скандалу з Януковичем передумала.

Увесь будинок був нашпигований датчиками руху й відеокамерами. Обслуговуючий персонал, який підписував документ про нерозголошення таємниці, трудився у «Хонці» лише тоді, коли господаря не було вдома.

У «Хонку» ліфтом передавали їжу просто у невеличку кухню. Страви уже перевірені у лабораторії. У будинку прислуги не було, тому коханка Люба перекладала їжу у тарілки, сервірувала стіл і подавала Януковичу. Можливо, вона перша і їла. Її рідна сестра була кухарем, то навряд чи труїла б.

На кухні
На кухні

Щодо інтер'єру, то слів не вистачає, щоб описати те багатство. На будівництво Межигір'я витрачено два мільярди доларів. На утримання щомісяця йшло чотири мільйони доларів! Що цікаво, управляючі дурили Януковича: багато речей, виготовлених українцями, видавали за закордонні.

Є в «Хонці» кінотеатр із масажними кріслами для п'яток і шиї, чайна кімната, лицарська зала. Горщики з квітами обклеєні натуральною зміїною шкірою та ракушками. На одному зі столів – двометрова крокодиляча шкіра. Килим у їдальні площею 26 кв. м коштує 200 тис. євро. Стільки ж вартує позолочена люстра з камінням Сваровські. Білий рояль з копією автографа Джона Ленонна коштує від 50 тис. дол. – таких у світі 25. Швейцарська музична шкатулка з червоного дерева вартує… майже пів мільйона євро (20 оригіналів у світі).

Крокодиляча шкіра на столі
Крокодиляча шкіра на столі

І поруч з цією розкішшю Януковичу не боялися підсовувати китайські підробки – наприклад, годинник за сотню гривень.

Спальні розміром із квартиру

Янукович і коханка Любов Полежай мали окремі спальні з виглядом на київське море. Площа кожної спальні – як двокімнатна квартира.

Спальня Януковича оздоблена ліванським кедром, як храм біблійного мудреця Соломона. Це дерево славиться антисептичними властивостями, повітря тут настільки чисте, що можна проводити операції. На вітальних листівках, які не забрав Янукович, до гаранта звертаються «Ваше високопревосходительство Виктор Федорович». А от у Люби в спальні – нитки в тумбочках, незакінчені вишивки, книжки для рукоділля.

Ванна кімната – розміром із «хрущовку». Замість золотих унітазів – біла сантехніка. А от золотий батон, напевно, був. Та він пропав після втечі. Як розповідали працівники, лежав на кухні як декор. Хоча управляючий міг його підмінити ще раніше: замість золотого підкласти підробку.

Всередині будівлі
Всередині будівлі

А от у спальню Любиної дочки туристів не проводять, аби чужі люди не копирсалися в особистих речах невинної дівчинки. У неї забрали дитинство, вона не мала друзів, її мобільний телефон контролювався. Дівчинка навчалася у київській школі, та, коли хвалилася ровесникам «Мой папа президент», її вважали несповна розуму. Ніхто ж не знав, що вона й справді живе в Януковича!

Вірив церкві та екстрасенсам?

Одразу за стіною спальні Януковича, де прикріплений унітаз, в окремій кімнаті – особиста церква з вівтарем, іконостасом, позолоченими підсвічниками, бурштиновими іконами, обрамленими золотом. Тут за 6 тисяч гривень у місяць правив священник.

Власна церковця
Власна церковця

І при цьому ж у Януковича працювали цілі групи екстрасенсів і шаманів. Бо після його втечі на паркані були причеплені розіп'яті яструби, орли. Такий обряд проводять шамани, щоб втікач уникнув самосуду.

Іноземці цікавляться політикою України

В екскурсійній групі по «Хонці» нас було десятеро: пари з Ізраїлю, Литви, Росії, пенсіонер зі Штатів і двоє українців. Закордонні туристи не переставали охати та ахати. Вони дуже цікавилися політикою України, Майданом, синами Януковича, війною на Донбасі. А якоїсь миті литовець запитав: «Чому ж ви вибираєте собі таку владу?»

І він має рацію. Усю екскурсію мене не полишало відчуття сорому, що такий розкішний палац збудував собі наш із вами президент у країні, де люди жили за межею бідності. І тепер, щоб побачити це багатство, з мізерної зарплати чи пенсії українцеві непросто виділити тисячу гривень. То, може, варто для наших громадян, за гроші яких усе це збудовано, зробити вхід у Межигір'я безкоштовним?

Олена Павлюк, м. Київ

Фото автора

УВАГА!

ПЕРЕДРУК ПУБЛІКАЦІЇ БЕЗ ДОЗВОЛУ РЕДАКЦІЇ ЗАБОРОНЕНО!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: віктор янукович, дім
В тему