13 Лютого 2020
Новини

Українці розмітають медичні маски: попит зріс у 50 разів

Українці розмітають медичні маски: попит зріс у 50 разів

Попит на медичні маски виріс за останні три тижні в 50 разів, ціни — вдвічі. Попит на деякі препарати збільшився на 10-15%

Інформація про поширення коронавірусу Covid-2019 змушує українців запасатися масками і лікарськими препаратами, пише НВ Бізнес.

«Такої паніки, як під час свинячого грипу, немає. Але продажі противірусних і протизапальних препаратів зросли за три тижні приблизно на 10-15%», — розповів генеральний директор мережі аптек TAS Валерій Гудзенко. Зате маски українці викуповують сотнями, що вже призвело до зростання цін на них в два рази. Експерти прогнозують, що перший офіційно підтверджений випадок коронавірусу на території України може спровокувати ажіотаж.

Маски на винос

Підвищений попит на медичні маски спостерігається останні три тижні, констатує засновник мережі Медтехніка+ Олексій Давиденко. Зазвичай в Україні продається близько 3-5 млн масок на рік, з урахуванням потреб медичних працівників. Але після численних роликів про зростання кількості хворих, інтерес до медичних масок став різко зростати. «Через наші інтернет-магазини ми щодня отримуємо замовлення на 3-5 тис. масок», — розповідає Олексій Давиденко. Якщо ще півроку тому середньостатистичний покупець придбавав по одній-дві маски, то зараз — по 50-100 штук, тобто попит виріс в 50 разів, констатує експерт. Це спровокувало зростання цін на продукцію вдвічі, і середня маска коштує 4 грн за штуку.

Українськими масками цікавляться й за кордоном. Наприклад, в Китаї й Індії всі зобов'язані носити маски, тобто потреба в них становить кілька мільярдів штук на день. Місцеві заводи відмовилися від експорту і готові закуповувати їх за кордоном за $1 за штуку. Цим і користуються підприємці, які скуповують готові вироби всередині країни і відправляють їх у Китай. Отримати коментарі українських виробників медичних масок НВ Бізнес не вдалося: на двох підприємствах повідомили, що занадто зайняті для спілкування.

Препарати на полицях

Ажіотажу в аптеках та поліклініках поки що немає. У другій половині січня виріс попит на противірусні лікарські засоби, повідомили НВ Бізнес в прес-службі компанії Фармак. Дефіциту препаратів не спостерігається. В осінньо-зимовий період завжди зростають продажі протизастудних і противірусних лікарських засобів, додають в прес-службі Фармак. Противірусні лікарські засоби необхідні для боротьби зі збудником захворювання і скорочення термінів хвороби, а протисимптомні  (жарознижувальні, протикашльові, назальні деконгестанти (судинозвужувальні засоби), засоби від болю в горлі, вітаміни та ін.) дозволяють поліпшити якість життя в період хвороби.

Якщо порівнювати останні два тижні з такими ж двома тижнями попереднього року, то кількість клієнтів практично не зросла, розповідає медичний директор мережі Добробут Тетяна Анікєєва. У порівнянні ж з першими тижнями січня, кількість пацієнтів збільшилася. Це пов'язано швидше не з тим, що люди записуються з ГРВІ, а з тим, що наплив пацієнтів в цілому виріс після досить довгих зимових канікул. Тобто зростання, пов'язане з респіраторними інфекціями, на поточний момент зовсім невелике — в середньому 2-3%, говорить Тетяна Анікєєва. Швидку допомогу пацієнти теж поки що не стали викликати частіше.

У мережі вже вивели додаткових фахівців для роботи в контакт-центрі — поширення паніки навколо китайського вірусу може безпосередньо вплинути на зростання кількості записів до лікарів, вважає Анікєєва. «На цей момент терапевти в Добробуті в середньому завантажені на 80% — напруженого періоду або перевантаження зараз немає», — говорить вона.

Паніку може спровокувати оголошення про перший зареєстрований випадок коронавірусу на території України, вважає Олексій Давиденко. Чи будуть українці масово скуповувати маски і препарати в аптеках? «Мені здається, всі прекрасно розуміють, що ліків від коронавірусу немає і це не допоможе», — каже Валерій Гудзенко.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Україна, хвороби
В тему