31 Січня 2020
Новини

На Донбасі торгують бранцями

На Донбасі торгують бранцями

Проросійські бойовики торгують полоненими як живим товаром – у кожного полоненого є своя ціна.

І чим відоміший бранець, чим більше про нього говорять, - тим вищу ціну ставлять російські найманці. Звільнений з полону в грудні 2017 року релігієзнавець Ігор Козловський розповів "Апострофу", що обмін – це більше економічний процес.

Саме слово "обмін" передбачає економічні відносини, це ж категорія не гуманітарна, а економічна, міняють як товар на товар. А раз ти виступаєш як товар, то автоматично у тебе з'являється ціна, яку тобі доводиться платити. Багато хто не хоче ставати публічними, щоб за них відкрито боролися, тому що в такому випадку їх "ціна" різко зростає, – поянив Козловський.

За його словами, багато родичів бранців намагаються вирішити проблему самостійно і не звертаються за допомогою до правозахисників і волонтерів. Проте навіть якщо бойовики отримують гроші за полоненого, немає гарантії, що він вийде на свободу.

Також бувають випадки, коли полоненого довго утримують в підвалах ОРДЛО і справа доходить до списків на обмін та переговорів в Мінську. Тоді до справи підключається фейкова омбудсмен "ДНР" Дар'я Морозова.

"Я знаю випадки, коли для того, щоб внести когось у списки, ходили до Дар'ї Морозової. Але деякі, навпаки, не хочуть, щоб їх вносили в списки, в надії, що їх швидше викуплять", – згадує Ігор Козловський.

За словами ексбранця, він сам потрапив у таку ситуацію. Російські найманці натякали, що в обмін на свободу він має продати свою квартиру.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: війна на сході україни, торгівля людьми
В тему