25 Січня 2020
Новини

Якими були перші фото українців

Якими були перші фото українців

Пропонуємо нашим читачам зануритися в атмосферу ХІХ століття часу за допомогою ретро фотографій. Адже коли ми тримаємо в руках стару фотокартку, то перш за все сприймаємо її як старовинну річ. Дивлячись на такі фото розумієш, що предмети старовини володіють особливим шармом. Вони викликають повагу будь це архітектура, твори мистецтва, меблі або книги, тому що на них лежить знак якості: раз вони пережили час, значить, в них є щось цінне, унікальне, то, що допомогло їм уникнути руйнування, знищення.

Сьогоднішня колекція світлин показує, якими були мешканці Поділля кінця ХІХ століття. Інші назви цього регіону Подільська земля, Пониззя, Подністров'я і Побoжжя. Ця  історико-географічна область України, історично охоплює територію сучасних Вінницької, Хмельницької (без північної полоси), південь Тернопільської, північні райони Одеської областей, а також незначні прилеглі терени Житомирської, Черкаської, Кіровоградської та Київської областей. До Подільської землі також входять північне Придністров'я.

Фото датуються 1886 роком. Відомо ім’я автора цих кадрів - це фотограф Йосип Кордиш (? – 1878). В його колекції окрім портретів багато гарних панорамних фото таких містах, як Київ та Кам’янець-Подільський.

Відомо, що перше своє фотоательє Кордиш мав на Хрещатику в Києві. Він його відкрив у 1868 році. Потім він відкрив своє фотоательє в Кам’янці-Подільському. Мав почесні звання фотографа Універсітета святого Володимира, був членом Південно-Західного відділу Географічного Товариства, яке в середині 1870-х років пов'язувало українських науковців.

В цей час Кордиш активно зацікавився фотографією. Згодом він почав робити фото українців у національних костюмах. Ці фото і сьогодні є цінні для етнографів. Помер Кордиш під час російсько-турецької війни, імовірно в 1878 році.

Проте фото Кордиша і зараз є дуже цікавими для сучасників і маємо надію сподобаються нашим читачам.

Тетяна Яцечко-Блаженко

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Україна, Фото, історія
В тему