11 Січня 2020
Новини

«Законопроєкт №2598 може призвести до обмеження повноважень голів громад», - Григорій Недопад

«Законопроєкт №2598 може призвести до обмеження повноважень голів громад», - Григорій Недопад

Асоціація міст України виступає проти законопроєкту №2598, за яким префекту надають великі повноваження. Прийняття закону може зашкодити процесу децентралізації та автономії місцевого самоврядування. 

Про це йшлося 11 січня під час обговорення та напрацювання позиції місцевих рад, голів ОТГ та експертів Асоціації міст України, - пише в соцмережах Григорій Недопад.

Участь в обговоренні взяли народний депутат України В'ячеслав Рубльов та голова Волинської обласної ради Ірина Вахович.

За словами представників Асоціації міст України, одним із найбільш сумнівних положень законопроекту є роль префектів, яким планують надати широкі повноваження і як наслідок – узаконити можливість тиску на органи місцевого самоврядування.

"Фактично префект, який отримає функції виконавчої влади та контролю, не лише не сприятиме реформі децентралізації, але і завадить розвитку органів місцевого самоврядування за європейським зразком. Новий законопроєкт може призвести до обмеження повноважень голів ОТГ, а також до скасування обов’язку держави в повному обсязі фінансувати делеговані місцевому самоврядуванню повноваження", - йдеться в повідомленні.

Як зазначається, реформа децентралізації мала на меті збільшення прав і можливостей громад, а також зменшення управлінського апарату. Натомість запропоновані даним законопроєктом нововведення навпаки передбачають збільшення і ускладнення бюрократичної машини, яка буде сповільнювати і заважати розвитку громад.

"Сподіваємось, думка Асоціації міст України та місцевих громад буде почута на державному рівні. Необхідно дотримуватися Європейської хартії та йти європейським шляхом децентралізації. І вже точно не потрібно збільшувати бюрократичну машину, а навпаки – забезпечувати громадам можливість вільно розвиватися на місцях", - пише Григорій Недопад.

Читайте також

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: отг, закон
В тему