28 Червня 2019
Новини

Децентралізаційні процеси на Волині: створена 51 ОТГ

Децентралізаційні процеси на Волині: створена 51 ОТГ

Днями у Волинському Центрі розвитку місцевого самоврядування відбувся прес-захід «Децентралізаційні процеси на Волині в І півріччі 2019 року».

Якщо говорити мовою цифр, то на Волині на сьогодні створена 51 ОТГ, в Україні загалом їх 909. Серед волинських районів справжнім «відмінником» можна назвати Володимир-Волинський район, адже він вкритий ОТГ на 100 %.

Дев’ять районів  області вкрито об’єднаними територіальними громадами на 50-99%, і 6 районів – на 1-49% . До слова, 30 червня 2019 року відбудуться вибори у Мар’янівській ОТГ.

Щодо старост, то їх на Волині – 134, п’ять із них обрані. В Україні – 2884 старости в ОТГ, з них обрано 786 (27,3 %).

Наразі 50 громад Волині мають прямі бюджетні відносини з Державним бюджетом та визнані спроможними постановами Кабінету міністрів України. В усіх бюджетах об’єднаних територіальних громад спостерігається позитивна динаміка надходжень. Більша частина громад потребує часу і праці, щоб змінити становище громади на краще — і вони уже його змінюють. Це видно з динаміки росту місцевих доходів, особливо у невеликих громад, що функціонують другий, третій рік, впроваджених інфраструктурних проектів тощо.

«Створення ОТГ не є самоціллю, адже потрібно потурбуватися про те, щоб ці об’єднані територіальні громади були спроможними. Загалом реформу децентралізації справедливо можна назвати людиноцентричною», – зауважив  директор Центру Анатолій Пархом'юк та додав, що потрібно потурбуватися про розмежування базового та субрегіонального рівня.

Натомість радник із децентралізації Оксана Урбан зауважила, що на Волині є райони, які «заражені» вірусом децентралізації, а є ті, які успішно протистоять.

Щодо державної фінансової підтримки місцевого та регіонального розвитку у 2019 році, то загалом 15,8 млрд грн державної підтримки за 3 програмами:  ДФРР, субвенцію для ОТГ, субвенцію на сільську медицину. Плюс – 14,7 млрд грн – субвенція на будівництво, реконструкцію, ремонт та утримання доріг місцевого значення. Загалом Волинь отримала 589,4 млн гривень

На території Волинської області створено 27 Центрів надання адміністративних послуг.

Про здобутки та виклики децентралізації на Волині на прикладі власних ОТГ розповіли представники Княгининівської, Жидичинської, Смолигова, Павлівської,  Городищенської, Цуманської громад тощо.

Аби журналісти мали змогу ознайомитися з інфраструктурою громад, учасники прес-заходу виїхали до Боратинської та Княгинівської ОТГ.

Боратин – волинський «Сінгапур»

Першою громадою, куди завітали журналісти, став Боратин, який, як відомо, називають волинським «Сингапуром» за фінансову спроможність.

Цікаво, що за приміщення сільської ради громада отримала нагороду «Кришталева цегла». Зовсім скоро у сільській раді має запрацювати ЦНАП. Також журналісти відвідали місцевий спортивний комплекс, садочок та амбулаторію, де найбільшою цікавинкою стала соляна шахта, не гірша, ніж в обласному центрі Волині.

Представниця Боратинська об'єднана громада Оля Цуз розповіла про історію громади та її сьогодення.

Так, Боратинська ОТГ утворена у 2017 році, після того, як відбулися вибори першого голови та 26 депутатів.  До новоствореної ОТГ увійшло три колишні сільські ради: Боратинська, Баївська та Променьська.

Сьогодні Боратинська ОТГ – це 12 населенних пунктів, 9 160 населення, 92 квадратних кілометри території та понад 134 мільйони гривень бюджету.

Власне, після нещодавнього опитування про життя в ОТГ, на питання «Чи хотіли б ви жити в іншому населеному пункті», 85% людей відповіли «Ні». А 77 % опитаних вважають, що відбулися зміни у селах після об’єднання.

Після встановлення камер ті, хто розпивав спиртне, тепер займаються спортом

У Княгинівській об’єднаній територіальній громаді гостей зустріла голова Олена Твердохліб, яка розповіла про особливості функціонування камер для спостереження.

Зокрема, спостерігати за тим, що відбувається в ОТГ, вона може і на камерах у сільській раді, і на власному смартфоні. Вона наголосила, що після встановлення камер у громаді змінилося навіть мислення жителів ОТГ, адже там, де раніше розпивали спритне, нині ввечері займаються спортом.

Під час прес-заходу учасники побували на місцевому стадіоні зі штучним покриттям, почитали книжки у нестандартній бібліотеці просто неба і відвідали майбутній облагороджений ставок у громаді.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: суспільство, Україна, Волинь, волинь, Політика, Відео
В тему

Останні матеріали