2 Січня 2020
Новини

В Україні можуть дозволити звільняти без причини

В Україні можуть дозволити звільняти без причини

Кабмін передав до українського парламенту проєкт нового Трудового кодексу.

У ньому зберігаються базові соціальні гарантії у сфері праці, але роботодавцям дадуть більше можливостей для звільнення співробітників, пише Obozrevatel.

Також вводиться 7 різних типів трудового кодексу, які підлаштовані під різні типи зайнятості. А роботодавцю дається можливість звільнити працівника за власним бажанням самого роботодавця. Крім того на рівні закону з'явиться захист від психологічного тиску.

Старий, ще радянський КЗпП вирішили переробити, тому що навіть з доповненнями він втратив актуальність. Проєкт закону залишає базові соціальні гарантії у сфері праці, а саме:

  • Мінімальна заробітна плата і гарантія оплати в грошовій формі;

  • Оплачуваний лікарняний;

  • Щорічна оплачувана відпустка;

  • Збереження робочого місця на час відпустки у зв'язку з пологами і для догляду за дитиною;

  • Гарантії для призваних і мобілізованих на військову службу;

  • Режим роботи;

  • Безпека і охорона праці;

  • Захист від дискримінації.

Презентація нового Трудового кодексу

Законопроєкт скасовує можливість отримувати оплату праці будь-яким товаром: зарплату можна платити тільки грошима. Крім того, встановлюється підвищений розмір заробітної плати на роботах з важкими, шкідливими та небезпечними умовами. Оплата праці повинна бути мінімум на 4% вище заробітної плати за аналогічною професією (посадою) в нормальних умовах.

Що стосується найбільш обговорюваного пункту, так це гарантії для вагітних жінок і тих, хто перебуває в декреті. Так законопроєктом залишається гарантована оплачувана відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами від 126 до 140 днів.

І додається нововведення, яке забороняє розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця з вагітними жінками і жінками, які перебувають у відпустці у зв'язку з вагітністю та пологами і з жінкою, чоловіком, іншим законним представником дитини, які перебувають у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, крім випадків ліквідації юридичної особи – роботодавця, припинення фізичною особою виконання функцій роботодавця.

Презентація нового Трудового кодексу

Вводиться нова категорія захисту від психологічного насильства і моббінгу. Також забороняється використання психологічного насильства для примусу працівника до розірвання трудового договору.

Законопроєктом вводиться трудовий договір, умови якого будуть створюватися як роботодавцем, так і працівником. Утричі зменшується кількість документів, які необхідні при працевлаштуванні.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Україна, кабінет міністрів, вру
В тему