10 Жовтня 2019
Новини

«Жінок в декреті не чіпатимуть», — Зеленський про новий Трудовий кодекс

«Жінок в декреті не чіпатимуть», — Зеленський про новий Трудовий кодекс

Правляча фракція парламенту працює над створенням нового Трудового кодексу, який буде ліберальним до роботодавців і в дечому дискримінуватиме працівників.

Про окремі нюанси кодексу, зокрема про звільнення жінок у декреті, журналісти запитали сьогодні на прес-конференції у президента Зеленського.  

«Цього не бачив, не знаю. Мені не приносили (новий кодекс, - ред.). Але є багато помилок, які потрібно вичищати. Я очікую, що в нас не буде радянського Трудового кодексу, а буде сучасний. Будемо по-новому брати і звільняти фахівців. Питання про жінок в декреті знімуть», - сказав Зеленський.

Відповідно до чинного кодексу щодо звільнення під час перебування працівника у декретній відпустці, то таку відпустку можна розділити на дві частини - це лікарняний лист з 7 місяців вагітності до пологів і відпустку по догляду за дитиною.

Загалом жінка може спокійно перебувати вдома поки дитині не виповниться 3 роки і у цей час роботодавець не має права звільняти її за винятком ліквідації підприємства.

Звільнення в період декретної відпустки відбувається також як і звичайне звільнення. Особі, яка пебуває у такій відпусці, необхідно повідомити свого начальника за два тижні до дати фактичного звільнення. При цьому необхідно враховувати, що за час, як декретної відпустки, так і відпустки по догляду за дитиною за жінкою зберігається трудовий стаж. А значить, вона має право на щорічну трудову відпустку або на її компенсацію.

На думку очільника держави, чинний Трудовий кодекс, якого прийняли ще у 1971 році, застарів і ускладнює процес найму та звільнення працівників.

Саме тому президент Зеленський доручив ухвалити новий Трудовий кодекс до початку 2020 року.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: звільнення, декрет, володимир зеленський, економіка
В тему

Останні матеріали