24 Грудня 2019
Новини

Здоровий 8-­річний хлопчик помер, скуштувавши корінця

Здоровий 8-­річний хлопчик помер, скуштувавши корінця

Ця сім’я рятувалася від підступних куль і смертоносних вибухів. Тож три роки тому покинула окуповану Луганщину та переїхала на Чернігівщину.

Оселилася молода сім’я в селі Ліси. Стала потрохи звикати до нових людей і їхніх традицій. Діти почали ходити до школи. Швидко подружилися з ровесниками, йдеться у публікації в газеті «Твій вибір».

Однак несподівано в сім’ю прийшло страшне лихо…

Зі школи до дому учень уже не дійшов

Того дня ніщо не віщувало про біду. Третьокласник Михайлик пішов до школи, що в селі Стахорщина. А по закінченні уроків разом із друзями Миколкою та Андрієм без поспіху повертався із занять додому. Настрій у дитини був святковим. Адже наступного дня хлопчик мав приймати вітання з нагоди свого 9-річчя.

У якийсь момент друзі вирішили завернути до місцевої річки. Вона покрилася тонким шаром льоду, тож дітлахи захотіли поковзатися. Саме там хлопчики помітили дивну рослину, яка нагадувала зелену шишку.

Оскільки раніше нічого подібного школярі не бачили, то спершу відірвали «шишку» від сухого стебла рослини. Потім їм стало цікаво, яка ж та «шишка» на смак. Діти помили корінець і скуштували. А коли разом прийшли в гості до одного з хлопчиків – Миколи – всім хлопцям стало зле.

цикута
цикута

– У нас вдома їх почали брати судоми. Я не знала, за що хапатися і як їм помагати. Мій син відчув нудоту і став блювати. А найменший серед хлопчиків, Міша, аж посинів, – розповіла Наталія Верхуша, мати одного зі школярів. – Ми вивели Мішу на вулицю, йому стало легше, він притих і сів на лавці. Я зайшла в хату, а там уже і з моїм малим таке саме відбувається! Я злякалася і подзвонила у «швидку».

Лікарі, що дуже оперативно прибули на виклик, не розуміли, внаслідок чого з’явилися симптоми. Хоча факт отруєння був незаперечним. Медики подумали, що діти наїлися таблеток. Коли хлопчиків привезли до районної лікарні, стан Михайлика був настільки важким, що дитина лише робила поодинокі вдихи.

Дітей оглянули. Спробували детально розпитати, що вони їли. І лише після зізнань хлопчаків зробили припущення: школярі стали жертвою однієї з найбільш отруйних рослин в Україні – цикути.

Її легко переплутати із кропом

Цикута (народна назва – віха, віх) має стебло і розташування квіток, як у кропу чи дворічної моркви. А її кореневище нагадує зелену шишку.

Росте цикута в болотистій місцевості по всій території України, крім Карпат і Криму.

До неї небезпечно навіть торкатися, не те що їсти. Адже сік цикути містить отруту, яка діє на центральну нервову систему і викликає параліч. Найбільший вміст отрути – в кореневищі, яке і скуштували дітлахи.

Як розповіли лікарі, 400 г кореня цикути може вбити коня. Скільки з’їли хлопчики – важко сказати. Проте серед усіх друзів саме Михайлик був найменшим і мав найменшу вагу. Вочевидь, тому Микола та Андрій потрапили до реанімації та наразі їхньому життю ніщо не загрожує, організм Михайлика не зміг переробити отруту.

хлопчик отруївся цикутою
хлопчик отруївся цикутою

Усі роки біда була поруч

Селяни зізнаються: хоча живуть по 70 літ, ніколи раніше не звертали уваги на цю рослину. Аж коли потруїлися діти, знайшли в інтернеті, що воно таке, та цикута. А потім прийшли на річку – й переконалися: смертельно отруйних «шишок» на льоду – бери не хочу.

Тож, аби подібної біди не повторилося, у школі розклеїли малюнки смертоносної рослини з поясненнями, чому до неї не можна навіть торкатися.

Оксана Бубенщикова

УВАГА!

 ПЕРЕДРУК ПУБЛІКАЦІ БЕЗ ДОЗВОЛУ РЕДАКЦІЇ ЗАБОРОНЕНО!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: здоровий спосіб життя, діти
В тему