14 Червня 2019
Новини

Хронічний недосип може викликати серйозні проблеми зі здоров'ям, – Супрун

Хронічний недосип може викликати серйозні проблеми зі здоров'ям, – Супрун

Часто українці жертвують кількома годинам сну заради дотримання дедлайнів, виконання домашніх справ, вечірок з друзями або нічного сеансу в кіно, сподіваючись «відіспатися на вихідних».

 Але відкладати повноцінний сон на вихідні - не найкраща ідея, вважає очільниця  МОЗ Уляна Супрун.

«Відсипка» дійсно поліпшить обмін глюкози, активність щитовидної залози і роботу так званої «осі стресу» гіпоталамус-гіпофіз-надниркові залози. Але якщо з понеділка знову продовжити спати менше, ніж потрібно - всі негативні наслідки нестачі сну повернуться. До того ж, «відсипання» на вихідних не здатне в довгостроковій перспективі уберегти від проблем, якими загрожує нестача сну», - пише Супрун на своїй сторінці в Facebook.

За її словами, дослідження показують, що за вихідні люди не можуть компенсувати тижневий пробіл уві сні. Крім того, «відсипання» на вихідних може мати і негативний ефект - викликати так званий «соціальний джетлаг». Згодом збивається режим, і людям складно заснути в неділю ввечері і прокинутися рано вранці в понеділок.

Що ж тоді робити, якщо ви не доспали протягом тижня?

Перш за все, можна дозволяти собі поспати не більше одного додаткового години у вихідний. А потім при необхідності подрімати 20-30 хвилин в день - так можна швидко відновити сили.

Крім того, не варто спати вдень кілька годин - це може порушити внутрішній годинник організму, викликавши своєрідний «збій», викликати неконтрольоване почуття голоду, порушення сну і брак енергії.

При цьому Уляна Супрун впевнена, що кожна людина має власний хронотип - фізіологічно оптимальний час засинання і пробудження. Залежно від віку, також може змінюватися денна потреба в сні, і деяким людям дійсно досить 5:00, щоб відчувати себе нормально. Але є перелік ознак, які свідчать, що організм все ж хоче відпочивати більше: позіхання, похмурість і раптовий песимізм, стомлюваність, дратівливість, проблеми із засвоєнням нової інформації і забудькуватість, нездатність концентруватися довгий час, брак мотивації, незграбність, підвищення апетиту, проблеми статевого характеру.

Якщо є такі проблеми, найкраще звернутися до свого сімейного лікаря за порадою і разом скорегувати режим дня.

Адже хронічний недосип загрожує не тільки виснаженням, поганим настроєм і зниженням працездатності. Він може викликати і більш серйозні проблеми зі здоров'ям.

«Коли ми не висипаємося, організм шукає способи компенсувати нестачу енергії. І робить це за рахунок їжі », - вважає Уляна Супрун. Дослідження показують, що недосипання збільшує потребу в енергії на 5%, але людина намагається поповнити її запаси з їжею, що загрожує переїданням, а потім і появою надмірної ваги.

Постійна нестача сну також може викликати проблеми з серцем, діабет і нарешті скорочувати життя людини.

Крім того, недосип сприймається мозком як тривожність. Тому є ризик потрапити в замкнуте коло: прокинутися серед ночі, думати про зміни, на наступний день відчувати втому і ще більшу тривогу, і знову не спати через подвійний стривоженості.

Постійна нестача навіть однієї години сну може впливати на здатність швидко мислити і діяти. Згодом знижується імунітет організму і погіршується загальне самопочуття. Підвищується ризик респіраторних захворювань. Крім того, збивається виділення гормонів, в тому числі тестостерону у чоловіків.

Люди, які не висипаються, мають більшу схильність до депресій, параної або тривожності. Крім того, дослідження показують, що хронічне недосипання може приводити до більш ранньої смерті, - попереджає голова МОЗ.

«Тому головна порада - не чекайте вихідних, щоб поспати. Зробіть це вже сьогодні. Подаруйте собі регулярний і здоровий сон. Це точно не втрачений час, в яке можна було підкорювати світ. Це - внесок в своє здорове і довге життя. І пам'ятайте, що бажано лягати і вставати в той же час », - резюмує чиновник.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: суспільство, Україна, уляна супрун, сон
В тему

Останні матеріали