4 Грудня 2019
Новини

Як фінансуватимуть лікарні після реформування

Як фінансуватимуть лікарні після реформування

У першому читанні ухвалили законопроєкт щодо трансформації медичних закладів, їх зобов’яжуть реформуватися до 31 грудня 2020 року.

«За» законопроєкт проголосували 295 депутатів, - пише Українська правда.Життя.

Реформування медзакладів включає:
  • Розблокування автономізації державних та комунальних закладів.
  • Встановлення пільгового періоду для перетворення закладів у некомерційні та казенні підприємства.
  • Забезпечення справедливої оплати праці водіїв бригад екстреної медичної допомоги.

Такі принципи реформування передбачені у законопроєкті №2428 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо невідкладних заходів у сфері охорони здоров'я». 

«Проєкт передбачає вирішення низки нагальних проблем, які не дають змоги підвищити ефективність роботи державних і комунальних закладів охорони здоров’я та ускладнюють нові механізми їхнього фінансування», - зазначає експерт з питань реформи медицини Михайло Радуцький.

Автономізація потрібна для того, щоб Національна служба здоров’я України (НСЗУ) змогла укладати договори із медичними закладами та фінансувати їх за принципом «гроші за пацієнтом», а також відстежувати ефективність роботи.

Наразі установи можна реорганізувати, якщо ліквідувати стару юридичну особу і створити нову. Такий шлях є довгим та юридично складним.

Що передбачає нове фінансування медзакладів

На нові механізми фінансування закладів охорони здоров’я пропонують перейти з 1 квітня 2020 року та встановити пільговий період для завершення перетворення до 31 грудня 2020 року.

У документі законопроєкту вказано, що слід чітко окреслити й розмежувати обов’язки держави та органів місцевого самоврядування щодо медичного обслуговування суспільства.

Крім того, проєкт передбачає справедливу оплату праці водіїв бригад екстреної медичної допомоги.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Україна, медицина
В тему

Останні матеріали