29 Листопада 2019
Новини

Для смартфонів розробили антибактеріальне покриття

Для смартфонів розробили антибактеріальне покриття

Досі дисплеї сучасних смартфонів доповнювали захисним покриттям, аби запобігти появі подряпин.

Однак таке покриття не попереджує проблему забруднення дисплеї і появу різних бактерій, пише Телеканал новин 24.

Що відомо про розробку

Нова розробка вчених покликана не лише захистити ґаджети від мікробів, але й надати дисплеям додаткові корисні властивості, повідомляє 4PDA.

Фахівці Університету інформаційних технологій, механіки і оптики в Санкт-Петербурзі створили прозоре покриття з функцією самоочищення, яке здатне захищати екрани смартфонів від мікроорганізмів.

Покриття розроблені нами на основі оксиду цинку і оксиду олова. Ми показали, як можна оптимізувати хімічний склад матеріалу, щоб плівка з нього стала прозорою та мала максимально високі антибактеріальні властивості, і при цьому намертво трималася на поверхні скла,
– повідомив журналістам один з авторів проєкту Сергій Евстропов.

Новий матеріал обіцяє бути порівняно недорогим, а технологія нанесення його на скло, за словами розробників, не є технічно складною.

Як це працює

Під впливом світла покриття виділяє кисень, який розкладає органіку – бактерії і жирові відбитки пальців. Шар товщиною 200-300 нанометрів також може служити додатковим механічним захистом екрану.

Використання в медицині

Не менш важливою називають дослідники можливість використання своєї розробки в медицині. За словами професора Миколи Ніконорова, вже розпочато спільні розробки з Державним оптичним інститутом щодо вдосконалення волоконних ендоскопів, які вводяться в тіло пацієнтів для оцінки стану внутрішніх органів.

З використанням нової речовини у лікарів з'явиться можливість доставляти активний кисень до ракових клітин для їх знищення.

Інші застосування технології

Є й інші варіанти застосування матеріалу – наприклад, в складі фарби для створення антибактеріальних покриттів стін.

Дата появи на ринку

Дата можливої появи перших смартфонів з антибактеріальним покриттям дисплея розробниками не повідомляється.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: технології
В тему