2 Листопада 2023
Новини

«Цю війну не можна виграти зброєю минулого покоління», - Залужний

«Цю війну не можна виграти зброєю минулого покоління», - Залужний

Україні загрожує затяжна окопна війна, яка може виснажити державу, якщо не буде поєднання нових технологій для перемоги над російською армією.

Про це головнокомандувач Збройних сил України генерал Валерій Залужний повідомив у інтерв'ю журналу "The Economist".

"Простий факт полягає в тому, що ми бачимо все, що робить ворог, а він бачить все, що робимо ми. Для того, щоб вийти з цього глухого кута, нам потрібно щось нове, на кшталт пороху, який винайшли китайці і яким ми досі вбиваємо один одного", - сказав він.

Цього разу, однак, вирішальним фактором буде не один новий винахід, а поєднання всіх технічних рішень, які вже існують, каже Залужний. Головнокомандувач ЗСУ закликає до інновацій у сфері безпілотників, радіоелектронної боротьби, протиартилерійських засобів і обладнання для розмінування, включно з новими роботизованими рішеннями. 

"Ми повинні використовувати силу, закладену в нових технологіях", – каже генерал.

На думку Залужного, затримка з поставками західного озброєння, хоч і викликає розчарування, не є головною причиною скрутного становища України.

"Важливо розуміти, що цю війну не можна виграти зброєю минулого покоління і застарілими методами. Вони неминуче призведуть до затягування часу і, як наслідок, до поразки", - сказав він. 

Залужний пояснює, що вирішальну роль відіграватимуть технології. Генерал у захваті від нещодавніх розмов із колишнім виконавчим директором Google Еріком Шмідтом, і наголосив на вирішальній ролі безпілотників і засобів радіоелектронної боротьби, які можуть перешкодити їхньому польоту.

Як пише "The Economist", оцінка Залужного протвережує: немає жодних ознак того, що революційний технологічний прорив чи то в галузі безпілотників, чи то в галузі радіоелектронної боротьби, не за горами. Та й технології мають свої межі. 

Навіть у Першій світовій війні поява танків у 1917 році була недостатньою для виходу з глухого кута на полі бою: знадобився цілий набір технологій і понад десятиліття тактичних інновацій, щоб здійснити німецький бліцкриг у травні 1940 року. 

Це означає, що Україна застрягла у тривалій війні, в якій, за словами Залужного, росія має перевагу. 

Втім, головнокомандувач ЗСУ наполягає, що Україна не має іншого вибору, окрім як утримувати ініціативу, продовжуючи наступати, навіть якщо вона просувається лише на кілька метрів на день. Залужний відчайдушно намагається не допустити, щоб війна оселилася в окопах. 

"Найбільший ризик виснажливої окопної війни полягає в тому, що вона може затягнутися на роки і виснажити українську державу", - сказав головнокомандувач ЗСУ.

У Першу світову війну заколоти втрутилися до того, як технології змогли змінити ситуацію. Чотири імперії розпалися, а в росії спалахнула революція, зазначає "The Economist".

Крах українського морального духу і західної підтримки – це те, на що розраховує путін. Залужний не сумнівається, що тривала війна вигідна росії – країні, населення якої втричі більше, а економіка вдесятеро більша за українську. 

"Давайте будемо чесними, це феодальна держава, де найдешевшим ресурсом є людське життя. А для нас... найдорожче, що у нас є – це наші люди", – каже він. 

Залужний запевняє, що поки що йому вистачає солдатів. Але чим довше триватиме війна, тим важче буде їх утримувати. 

"Нам потрібно шукати цей вихід, нам потрібно знайти цей порох, швидко його освоїти і використати для якнайшвидшої перемоги. Тому що рано чи пізно ми зіткнемося з тим, що у нас просто не вистачить людей, щоб воювати", – каже він.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: війна з Росією, зброя, технології
В тему