20 Листопада 2019
Новини

«Трубу прорвало»: все про найгучніший скандал в Україні

«Трубу прорвало»: все про найгучніший скандал в Україні

У Telegram-каналі «Трубу прорвало» невідомі виклали аудіозапис розмов очільника Державного бюро розслідувань Романа Труби.

Там опублікували десять розмов. Із записів випливає, нібито він виконує вказівки керівника Офісу президента Андрія Богдана, зупиняє слідчі дії з політичних мотивів, втручається у розслідування з політичних та корупційних мотивів, передає ТСН.

Аноніми не повідомляють, чиї ще записи вони планують викласти. Утім, анонсують: далі буде більше.

Створений лише учора Telegram-каналі назвав себе командою небайдужих, яка оприлюднюватиме записи розмов керівників держави. Першими виклали фрагменти, де людина, чий голос схожий на очільника ДБР Трубу рапортує перед головою президентського офісу. Називає Андрія Богдана «бліжайшим» та обіцяє йому зробити пріоритетною справу Петра Порошенка.

«Ми його викличемо на п’ятницю навіть по безпредєлу. Він зманіпулює і виставить себе жертвою».

«Андрію Йосиповичу, я тобі обіцяю, що я все зроблю. Ця справа для нас пріоритетна».

Труба, керуючись повідомленнями від глави Офісу президента Андрія Богдана і генпрокурора Руслана Рябошапки, нібито дає команду призупинити обшуки у Приватбанку та НБУ на час візиту місії МВФ.

Судячи із записів, керівник ДБР особисто возив президенту Зеленському проєкт підозри ексочільниці Мінохорони здоров'я Уляні Супрун. Керівники ДБР побоюються негативу через чоловіка Супрун і кажуть, що він нібито сенатор. Зрештою Труба і тут порадився порадитись з Богданом.

Крім того, Труба нібито обіцяв зам'яти справу власника компанії-виробника спальних мішків для армії, який незадоволений інтересом поліції до себе та приходить до ДБР домовлятись.

Чи справжні ці записи, хто їх зробив та оприлюднив, невідомо. Так само, як і те, хто прослуховував керівника ДБР. Хоча він сам у вересні заявляв, що знайшов «жучки» у своєму кабінеті. ДБР розслідує законність цього прослуховування.

Роман Труба заявив, що ці записи несправжні. Однак відповіді, чи його це голос на них - чомусь уникнув. «Ці публікації - фейк і провокації. Я не буду коментувати жодних фейків і провокацій. Є питання про те, чи піду я у відставку - у відставку подавати не буду», - сказв він.

Генпрокурор каже, що юридичних наслідків щодо керівника ДБР цей компромат не матиме, бо становити, чи справжні записи у генпрокуратурі не можуть.

«Давайте спочатку зрозуміємо, чи є ці записи автентичними, в сучасному світі технологій скомпілювати можна все. 5.13 Немає оригіналів записів, немає обладнання, на яке було здійснено ці записи, то немає можливості підтвердити автентичність цих записів», - каже Рябошапка.

Своєю чергою головний редактор інтернет-видання «Цензор.нет» Юрій Бутусов називає прослушку Труби справжньою, посилаючись на власні джерела. Він вважає записи політичною катастрофою, яка зрештою може призвести і до кримінальної справи.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: скандал, Політика, дбр, Корупція, Україна
В тему