19 Жовтня 2019
Новини

У СНУ переосмислювали історичну пам'ять українців та поляків

У СНУ переосмислювали історичну пам'ять українців та поляків
СНУ

18 жовтня на факультеті історії, політології та національної безпеки Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки відбулася Міжнародна наукова конференція «Вересень 1939 у долі держав та народів» (до 80-річчя початку Другої світової війни).

Про це повідомила пресслужба СНУ.

Відкрив захід декан факультету – доктор історичних наук, професор Анатолій Шваб. Анатолій Георгійович зазначив, що початок Другої світової війни став новим випробуванням в історії людства, зокрема в політичній історії ХХ ст., і ціною цього конфлікту стали мільйони життів.

Проректор із науково-педагогічної і начальної роботи та рекрутації Світлана Гаврилюк, роздумуючи над актуальністю та вагомістю теми заходу, відзначила: «Здавалося б, що нового можна сказати? Тема висвітлена… Однак низка проблем лишається актуальною, бо на світовому досвіді, зокрема сучасної української держави видно, до чого може призвести політика.

Очевидна паралель між діями сталінського режиму та сучасної путінської Росії, яка веде неоголошену війну проти України.

Звернення до теми актуальне ще й тому, що події вересня 1939 року трагічно відбилися на долях і українського, і польського народів. Тому важливе узгодження підходів і позицій учених обох країн до оцінки цих подій і кроків пошуку до взаєморозуміння».

Світлана Гаврилюк також передала учасникам конференції найщиріші вітання від ректора СНУ імені Лесі Українки Ігоря Коцана. Проректор побажала усім гарної плідної роботи та позитивних наукових результатів і розуміння важливості висвітлення тих історичних проблем.

Слова вітання науковцям і студентам – учасникам конференції цього дня звучали від гостей – заступниці голови ОДА Світлани Мишковець, заступника голови облради Романа Карпюка, віцеконсула Генерального консульства Республіки Польща в Луцьку Марека Запура, голови Волинського «Меморіалу» імені Василя Стуса Олександра Жука.

В усіх наскрізною була думка про актуальність теми заходу і висвітлення проблеми, важливості порозуміння та виваженого польсько-українського діалогу, адже долі наших народів глибоко переплелися.

Робота конференції продовжилася пленарними засіданнями «Перебіг вересневої кампанії 1939 року на Волині», «Геополітичні наслідки вересня 1939-го», «Війна у долі народів», «Війна та історична пам’ять», у яких взяли участь учені з Києва, Луцька, Рівного, Львова, Острога та Варшави.

В межах заходу також відбулася презентація книг Владислава Гриневича «Червоний імперіалізм. Друга світова війна і громадська думка в Україні, 1939–1941» та Людмили Стрільчук й Андрія Нінічука «Війна пам’яті та війни пам’ятників у сучасних українсько-польських відносинах». 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: сну ім.лесі українки, конференція, Волинь
В тему