21 Липня 2019
Новини

Чому міліє озеро Світязь – розповів експерт

Чому міліє озеро Світязь – розповів експерт

В останні декілька тижнів найглибше в Україні озеро Світязь катастрофічно обміліло.

Екологи пов'язують це з відсутністю опадів. Про це розповів «Апострофу» еколог-науковець, експерт з управління природоохоронною діяльністю Максим Сорока.

За словами фахівців, ситуація на озері Світязь складна, але не катастрофічна. Набагато гірше буде, якщо озеро замерзне при низькому рівні води. Це призведе до загибелі великої частини рослин і тварин. Зараз необхідно провести ретельні дослідження та підготуватися утримувати воду під час осінніх дощів

Цього року в озері дійсно спостерігається дуже низький рівень води. Він є аномальним для цього озера і взагалі для групи Шацьких озер. Але в цій проблемі треба відділити факти від, як то кажуть, «хайпу». Це падіння рівню води не є таким катастрофічним, як його малюють. Це спричинить проблеми для екосистеми, але таке вже траплялося - принаймні 5 разів за останні 20 років спостережень. Хоча такого значного - рівень води впав на кілька метрів - ще не було.

Світязь насамперед живиться з поверхневих джерел – атмосферних опадів, по-друге – з підземних джерел. Проблема падіння рівня води, на мою думку, пов'язана з двома чинниками. Перший – це кліматичні особливості: 2019 року на цій території через локальні зміни клімату ми маємо дуже низький рівень опадів навесні та влітку. Люди не вірять у зміни клімату – ось, спостерігайте тепер, робіть далі, як ви робите, щоб взагалі води не стало.

А другий чинник – інтенсифікація використання підземних вод на цій території. Люди у сільській місцевості та містечках останні 20 років користувалися верховодкою – колодязями. А зараз пробурити свердловину стало не так дорого, і люди їх собі облаштували. Якби вони бурили до артезіанських вод – на 300 м – наслідки були б менш помітними. Але вони роблять собі свердловини на 30-50 м – у водоносні горизонти, які активно живлять водойми.

Відбувається інтенсивна меліорація – використання водних поверхневих джерел для зрошування сільськогосподарських угідь. І відповідно на всій цій території змінився гідрологічний режим. Всі карти гідрологічного режиму, за якими екологи зараз аналізують дані, були складені, у кращому разі, в 1990-ті роки, і зараз не є актуальними. Ніхто не може сказати, що відбувається з підземними водами на цій території. Для більшості Шацьких озер підземні води є основним джерелом живлення.

Більш страшною ситуація стане, якщо озеро замерзне на цьому рівні. Це уб'є дуже великі масиви біоти, бентосу, підземних організмів. І почнуться серйозні зміни в екосистемі. Озеро буде повними темпами йти до загибелі – живої маси не вистачить, аби живі організми витримали. У Світязя великий «запас міцності», як кажуть будівельники. Ще кілька місяців живі організми озера впораються.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: суспільство, Україна, Волинь, волинь, світязь, екологія
В тему