7 Вересня 2019
Новини

В Україні «грошові» зміни: де обміняти «непотрібні» копійки та дрібні паперові гроші

В Україні «грошові» зміни: де обміняти «непотрібні» копійки та дрібні паперові гроші

В Україні дрібні монети перестануть вважатися грошима. Крім того, з 1 жовтня НБУ виведе з обігу купюри номіналом 1, 2, 5 і 10 грн.

Про це пише OBOZREVATEL. При цьому вже в наступному місяці українців очікують відразу два грошових нововведення.

По-перше, перестануть приймати копійки номіналом 1, 2 і 5 копійок.

Копійки краще обміняти – в будь-якому українському банку їх прийматимуть до 20 вересня. А в Ощадбанку, ПриватБанку і в «Авалі» – до 30 вересня 2022. Ті, хто не встигнуть здати дрібні монети, більше не зможуть їх використати за призначенням.

По-друге, з'явиться купюра номіналом в 1000 грн. На лицьовій стороні нової банкноти в 1000 гривень зображений портрет Володимира Вернадського. На зворотному боці надруковано зображення будівлі Президії Національної академії наук України.

Глава НБУ Яків Смолій, презентуючи нововведення, пояснив: номінальні доходи українців збільшилися, гривня втратила частину своєї вартості, тому вже немає сенсу друкувати 1, 2 і 5 гривень. Вони швидко зношуються, а реальна купівельна спроможність цих купюр низька.

Поступово в Україні виведуть з обігу 25 копійок, 2, 5 і 10 гривень. Все це відбудеться до кінця 2020 року. Паралельно з'являться монети номіналом в 5 і 10 гривень. Це допоможе скоротити витрати НБУ на «друк» грошей.

Що цікаво, купюри 1,2 і 5 грн в середньому служать лише близько року, підрахували в Нацбанку.

Для порівняння: 500 грн, які рідше використовують і до яких дбайливо ставляться, можуть «прожити» до 8 років. Поступово "папірці" зношуються, Національний банк забирає їх з обороту і друкує нові. На друк, а це складний процес з декількома рівнями захисту, іноді витрачають більше, ніж «коштує» купюра.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: суспільство, Україна, гроші, ощадбанк, банкноти, нбу
В тему

Останні матеріали