30 Серпня 2019
Новини

Українці – страждають, а китайці – заробляють: як країни борються з АЧС

Українці – страждають, а китайці – заробляють: як країни борються з АЧС

В той час як Україна страждає від АЧС, китайці на цьому заробляють. 

Так, у кінці минулого тижня китайські чиновники оголосили про збільшення мита на свинину та яловичину зі США на 10%. Нові мита набудуть чинності з 1 вересня поточного року, і будуть додані до вже існуючого тарифу на ввезення американського продукту - 62%.

Видання, з посиланням на офіційні джерела в Пекіні, повідомило, що збільшення мита, по-перше, є ударом у відповідь Китаю в американо-китайській торговельній війни. Ця інформація викликала стурбованість у галузевих асоціацій США.

По-друге, в Китаї не вщухає африканська чума свиней (АЧС). Епідемія виснажує внутрішнє виробництво продукту, і Китай змушений збільшувати імпорт свинини та яловичини на постійній основі, перебуваючи в безперервному пошуку додаткових джерел надходження продукту.

АЧС минулого року фіксували в Польщі, Литві, Латвії, Естонії та Румунії. Щодо України, то в 2018 році виявлено 145 офіційних випадків.

Тому українці вже чотири роки споживають м’ясо зі збудником африканської чуми свиней (АЧС). М’ясо з чумою потрапляє на полиці магазинів та стихійні ринки тому, що випадки спалахів хвороби масово приховуються. Хочак воно й не наносить шкоди людині, то рештки від такого м’яса, викинуті на смітник, є осередком розмноження збудника АЧС, і чума розноситься країною.

 «Наприклад, у США вже давно існують спеціальні мобільні установки, які здійснюють забій свиней і переробку м’яса на тушонку прямо на господарстві. Це дозволить нам унеможливити рознесення вірусу за межі підприємства. Ціна однієї такої установки близько 100 тис. дол. — доволі невелика сума, якщо порівняти зі збитками, які терпить щоденно галузь від АЧС», — пояснили в Асоціації твариннників України.

Біда в тому, що в Україні досі немає національної програми боротьби з вірусом АЧС.

Поступово деякі країни стали відмовлятися віу українського м’яса. Першою стала Білорусь.

Вона обмежує ввезення свинини із Львівської області України через африканську чуму свиней (АЧС). Ми писали, що поблизу села Кавське Стрийського району на Львівщині було зафіксовано падіж худоби через збудника африканської чуми свиней. До боротьби зі спалахом чуми залучили Нацгвардію. На дорогах при в’їзді до епізоотичного осередку нацгвардійці несуть службу на постах разом із працівниками поліції та за участі працівників управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини цілодобово. 

Нагадаємо, в Україні АЧС не вщухає з 2012 року. Тільки в минулому році в Україні контролери зареєстрували 145 випадків АЧС. В цьому — вже 43. За словами депутата Сергія Тригубенка, боротися з вірусом нашій країні заважають кілька факторів: нескінченний процес реформування Держпродспоживслужби і недолік компетентних кадрів. Більш того, в Україну фермери масово приховують АЧС через колосальні матеріальні збитки, які держава не в змозі компенсувати свинарям.

А на початку лютого цього року епідемію АЧС зафіксували на Волині.

Для локалізації епідемії зазвичай вдаються до радикальних методів - відстріл диких кабанів. Це вимушений захід, до якого прибігають у всьому світі. Тому лише в лютого на Волині було вбито півтисячі диких свиней

 

За матеріалами ЗМІ

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: суспільство, Україна, Світ, африканська чума свиней, китай, україна, експорт, імпорт, м'ясо, сало
В тему