23 Серпня 2019
Новини

У серпні пасічники готують сироп для бджіл

У серпні пасічники готують сироп для бджіл

Дій активно! Живи позитивно!

Кінець літа – традиційно «гаряча» пора в бджолярів, які в цей час мають чимало роботи.

«В цей час на пасіці в рази більше роботи, ніж, приміром, в червні чи липні, - розповідає Ніна Моспанюк із села Зубильне, що на Волині, показуючи чималу пасіку. – Адже саме тепер закінчується так звана літня робота і розпочинається підготовка до зими. В останній місяць літа доволі гарний медозбір, а так як наша пасіка стоїть неподалік лісу, то бджілки летять на іван-чай, золотарник, гірчак та інші медоноси, які саме цвітуть. Отож, у серпні ми ще відкачуємо мед, після чого обов’язково ставимо порожні рамки назад у вулик, щоб бджілки їх осушили».

А через два тижні після останнього відкачування меду подружжя приступає до скорочення гнізд, залишаючи на зиму вісім-десять рамок.

«Але слід пам’ятати, що на цих рамках обов’язково повинен бути не лише мед, а також і розплід, - долучається до розмови Григорій Григорович, чоловік пасічниці. – Поряд з цим у вулику повинна бути перга, якою бджілки вигодовують своїх малят і яку часто називають «бджолиним хлібом». Річ у тім, що якщо у вулику немає перти, то матка просто припиняє кладку яєць. Щодо цукрового сиропу, то ми варимо його у співвідношенні один до одного з водою. Однак уже багато років під час готування сиропу додаємо у нього на декілька хвилин гілочку звіробою, який сприяє зміцненню імунної системи бджілок, а також трішечки оцту, щоб сиром мав кислинку. Багато хто бачив, як в кінці літа, або на початку осені бджілки обсідають розчавлене яблуко, яке впало на землю, однак мало хто знає, що бджолиному організму необхідно отримувати і кислоту, надходження якої ми і забезпечуємо ось таким чином. Також така кисла підгодівля є своєрідною профілактикою нозематозу. Замість оцту деякі пасічники використовують дику червону смородину, або ж ревінь. Проводячи дослідження вчені виявили, що ті бджілки, які отримували з сиропом кислоту, жили довше ніж ті, які її не отримували».

Олександр Мурин

Конкурс журналістських матеріалів «Дій активно! Живи позитивно!» ініційований Благодійним фондом Олександра Шевченка та Українським журналістським фондом

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Волинь, олександр шевченко, конкурси
В тему