21 Серпня 2019
Новини

Порахували, скільки в Україні патріотів

Порахували, скільки в Україні патріотів

Патріотами серед громадян України вважають себе 83% - таку цифру дало опитування, проведене соціологічною групою «Рейтинг» у серпні 2019 року.

Цьогорічне дослідження зафіксувало найбільшу кількість тих, хто обрав однозначну відповідь на це питання – 60%, інформує ТСН.

«У всіх макрорегіонах України загальна кількість патріотично налаштованих громадян перевищує 75%: на Заході таких 86%, у Центрі – 85%, на Сході – 79%, на Півдні – 78%. За період досліджень зафіксовано найбільшу кількість тих, хто підтримав би проголошення Незалежності України, якби сьогодні перед ними постав такий вибір – 82% (у 2012 році таких було 62%). Лише 12% висловили протилежні міркування, ще 6% вагалися з відповіддю», - повідомили дослідники громадської думки.

Підтримка оголошення Незалежності України зменшується із Заходу на Схід – із 92% до 69%. Також експерти виділили значення віку: що молодшими були респонденти, то більш патріотичну позицію займали. Загалом не вважають себе патріотами країни 11% опитаний, і ще 6% не змогли визначитися з власною думкою щодо цього. При цьому не вважають День Незалежності святом і не відзначають його тільки 5% громадян.

«Зберігається значний відсоток тих, хто ідентифікує себе в першу чергу громадянином України: у 2010 році тих, хто міг себе так назвати було 57%, а у цьому році – 65%. Цьогоріч зафіксовано найменшу за час досліджень кількість тих, хто ідентифікував себе як жителя свого регіону, міста, села (15%), також зменшилась кількості тих, хто обрав би альтернативу "просто людина" (18% цьогоріч, 29% - минулого року). Трохи зріс відносно минулого року відсоток тих, хто б назвав би свою національність (16%). Ще 10% відсотків ідентифікують себе в першу чергу за родинною роллю, 8% - як радянську людину, 7% - як європейця, ще 6% - громадянин світу, близько по 3-4% назвали б свої релігійні переконання або професію», - повідомили в соціологічній службі.

Також, за їхнім спостереженням, ідентифікація «громадянин України» є домінуючою в усіх регіонах, а найбільш характерна вона для молодших респондентів і чоловіків. Для жінок більш важливішою виявилася ідентифікація з родинною роллю.

«Ідентифікація «просто людина» популярніша серед жителів Центру і Півдня, а «житель свого регіону», «родинна роль» - для жителів Сходу. Також асоціація із «радянською людиною» притаманна більше жителям південного та східного макрорегіонів, людям старшого віку і біднішому населенню. Більше ототожнюють себе із «європейцями» забезпеченіші особи, а із «громадянином світу» - наймолодші респонденти», - розповіли в «Рейтингу».

Опитування «Динаміка патріотичних настроїв українців» проводилося соціологічною групою «Рейтинг» 7-12 серпня 2019 року. Аудиторію склало населення України віком від 18 років. Вибірка репрезентативна за віком, статтю, регіонами і типом поселення, методом особистого формалізованого інтерв’ю (face-to-face) опитано 2000 респондентів. Помилка репрезентативності дослідження не більша 2,2%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Судилище у Москві залишило українських моряків за ґратами

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: суспільство, Україна, Волинь, львів, київ, рівне, патріоти, суспільство, українці
В тему

Останні матеріали