19 Серпня 2019
Новини

Тривожні дані: радіація після вибуху під російським Сєверодвінськом досягла України (фото)

Тривожні дані: радіація після вибуху під російським Сєверодвінськом досягла України (фото)

Радіонукліди, які вивільнилися під час ядерної НП у Росії, дійшли до України. Вчені показали карту забруднення.

В Організації договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань показали модель розльоту радіоактивних речовин після вибуху на полігоні під Сєверодвінськом у Росії, Україна потрапила в поле ураження, передає «Апостроф».

Відповідну анімовану карту виклав у Twitter секретар організації Лассіньї Зербо.

На анімації видно, що хмаразачіпає окупований Крим і південні регіони України аж до Київської області, а потім іде до Луганської та Донецької областей, залишаючись там протягом довгого часу. У Криму радіонукліди опинилися 14 серпня, 15-го числа – дійшли до центральних областей країни і 16, 17 і 18 серпня були на сході України.

Раніше в компанії «Росатом» заявили, що на полігоні проводилися «роботи із випробування ракети» з радіоізотопним елементом. Унаслідок загоряння ракетного палива після випробування нібито стався вибух.

Раніше Зербо заявив, що дві станції відстеження ядерних вибухів неподалік від Сєверодвінська в Дубні та Кірові перестали відповідати після вибуху. Російська влада запевнила, що станції просто мають проблеми зі зв’язком.

«Ми очікуємо подальших звітів, коли станції або системи зв’язку будуть повністю відновлені», – написав європейський чиновник.

Раніше стало відомо, що в Архангельську, РФ, лікарів місцевої лікарні не попередили про витік радіації, коли вони надавали допомогу постраждалим під час вибуху в місті Сєверодвінськ. За словами місцевого лікаря, спочатку потерпілим неправильно надавали допомогу, оскільки не знали про радіацію. У зв’язку із цим з великою ймовірністю медики також могли опромінитися.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, НП, Фото
В тему