13 Серпня 2019
Новини

У Києві акушерський скандал: побори із породілей виводили в «офшор»

У Києві акушерський скандал: побори із породілей виводили в «офшор»

Поки Мінздоров’я декларує безкоштовні пологи і вагітність під егідою реформи уляни Супрун, на ділі столичний пологовий косив мільйони на появі нових українців.

Про це йшлося в резонансному розслідуванні журналістів видання «Вісті».

А «вершки» із цієї схеми, як встановили журналісти, знімала кіпрська офшорна компанія. Анітрохи не соромлячись, державна медустанова укладала із пацієнтками угоди. При цьому гроші породілей надходили не на рахунок пологового, а на товариство з обмеженою відповідальністю. Причому корпоративні зв’язки підприємства, що обслуговує лікарню, ведуть не лише в офшор, а і до чиновників, пов’язаних із МОЗом.

Чого таїти: в Україні всі давно звикли, що народити малюка – далеко не безплатно. Як правило, жінки домовляються із лікарем і платять напряму, в «кишеню халата». Та схема, яку розкрили журналісти в «родильному домі» у столиці, вражає нахабністю.

Одна з пацієнток Київського пологового будинку № 5 погодилася розповісти, як влаштований заробіток на появі українських малюків. Для початку молода мама, яку, змінивши ім.’я і прізвище з об’єктивних причин, у матеріалі називають Олесею Аронович, показала журналістам прейскурант, який їй видали, коли вона вирішила скористатися своїм правом вибору лікаря.

Відзначимо, згідно із заявами Супрун, пологи і супровід вагітності в Україні абсолютно безкоштовні. А вибір лікаря не має обмежень у географії. Номінально це так, та на ділі, за словами Олесі, жінки, які не мають патологій, прописки в Солом’янському районі столиці і направлення в цей пологовий будинок, зобов’язані платити в касу за таксою, визначеною в прейскуранті. 

«Ми з чоловіком були готові до того, щоб заплатити. Нас навіть порадувало, що все відбувається через касу. Але коли побачили договір, дуже здивувалися. Адже заплатити ми мали не пологовому, а якомусь товариству з обмеженою відповідальністю, за фактом – приватній фірмі. Мій чоловік юрист, і, прочитавши договір, ми зрозуміли, що він нам нічого не гарантує. У нас був лікар, до якого ми хотіли потрапити на пологи, тому все ж папірець підписали і гроші в касу занесли. Майже 30 тисяч гривень», – розповіла співрозмовниця видання.

«…Дуже хотілося дізнатися, хто ж заробив на появі на світ нашого сина. Треба сказати, що в день пологів народилося ще 24 дитини. Складно уявити, які суми заробляють на цьому за рік», – каже чоловік Олесі Віктор Аронович.

Журналісти вирішили розібратися, наскільки законно, що гроші породілей проходять через приватні структури, і чий інтерес стоїть за цією схемою.

Отже, згідно з договором, який підписала з пологовим молода сім’я, стороною договірних відносин є якесь «НДІ "ЖИТТЯ"», директором якого записаний Володимир Копил. За даними YouControl, ця компанія значиться в реєстрі як недержавна, зареєстрована вона в 2013 році в Києві і має статутний фонд у 5 млн гривень.

Як встановили розслідувачі, за цим підприємством стоять сотні незадоволених судових позовів, коли невдоволені пацієнти намагалися повернути гроші. Але це не вдавалося, навіть якщо немовля померло або пологи відбулися за межами п’ятого пологового будинку.

Цікаві нюанси спливають уже на етапі даних про бенефіціарів. Як виявилося, 90% грошей пацієнток потрапляють... в офшор. І надходять на рахунки кіпрської фірми «Лазар Лімітед». Ще 10% отримує засновник фірми Олександр Корнієнко.

Журналісти спробували отримати відповідь від Мінздоров’я про те, на якій підставі ТзОВ обслуговує фінансову частину роботи державного пологового будинку. У прес-службі МОЗу відреагували оперативно: «Ми не володіємо інформацією, діяльність пологових будинків підвідомча міському відділу охорони здоров’я», – сказали у телефонній розмові.

Нехитра арифметика дозволяє вирахувати мінімальні суми, які за рік заробляють на схемі в п’ятому пологовому будинку. Якщо допустити, що в середньому в день народжується 25 дітей, і кожна мама платить за пологи мінімальну суму в 12,4 тис. гривень, то вийде, що в рік «НДІ "ЖИТТЯ"» заробляє понад 113 млн гривень. А враховуючи, що фірма зареєстрована п’ять років тому, виходить, що в офшори вже вивели понад півмільярда гривень.

Хто ж стоїть за цією схемою? Відповідь на це мало б дати Державне бюро розслідувань, адже схема мало схожа на законну.

«Я впевнений, що шляхи ведуть в МОЗ, – каже Віктор Аронович. – Мені вдалося дізнатися з даних у відкритих базах, що директор «Життя» Володимир Копил також є керівником іще кількох фірм. Одна з них – «Еко Мед Груп», кінцевим бенефіціаром якої є Титикало Володимир Сергійович, людина, що обіймає не останню посаду».

«Не остання посада» Володимира Титикала – це заступник ректора з економічних питань Національного медуніверситету ім. Богомольця. Принаймні такі дані вказані в його податковій декларації. Мабуть, за сумісництвом він працює і замом головлікаря того самого, п’ятого, пологового. Про це повідомляється на сторінці Титикала у Facebook.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему