7 Серпня 2019
Новини

За десять годин пенсіонер пробіг 60 км

За десять годин пенсіонер пробіг 60 км

Дій активно! Живи позитивно!

Пробігти по кілометру за кожен рік життя у 60-й день народження вирішив Ярослав Рудяк. Біг із Івано-Франківська до рідної Долини. Таким чином за десять з половиною годин пробіг немало-небагато, а 60 кілометрів.

– Відверто кажучи, спорт люблю ще з дитинства, – розповідає чоловік. – Звісно, я не професійний спортсмен, однак вважаю, що спорт повинен бути в житті кожної людини. Тож певний період я займався вільною боротьбою. З 25 років бігаю, а в 40 років спробував себе в пауерліфтингу. Згодом повернувся в легку атлетику. Тепер от думаю, що міг би стати і професійним спортсменом, однак не склалося. Все життя працював мотористом в управління бурових робіт. Разом із дружиною виховали сина і чотирьох доньок. Тож інколи жартую, що у мене п’ять «олімпійських медалей». Щиро радію, що син також любить спорт. Сьогодні він кандидат у майстри спорту з боксу. Два-три рази на тиждень я тренуюся. Перед цим обов’язково роблю розминку, яка складається з 15 вправ: кругові рухи тулубом, біг із високим підніманням колін, біг із завертанням стопи назад, біг на місці, нахили тулуба, стрибки на одній та двох ногах. Після розминки біжу 30 – 35 кілометрів Долиною, селами, а часом і до Моршина.

Останні десять років спортсмен долає марафонські дистанції, виступає на різноманітних всеукраїнських та європейських змаганнях. Зокрема, 2017 році він пробіг 194 кілометри за дві доби. До речі, перед кожним змаганням пан Ярослав обов’язково молиться перед маленькою іконкою Богородиці з Богонемовлям. Цю іконку знайшов декілька років тому на дорозі.

– І коли біг оті 60 кілометрів у день народження, то дорогою молився, – каже спортсмен. – Дякував Богу за рідних, дорогих мені людей. За те, що він дає мені сили і здоров’я не просто жити, а брати участь у різноманітних змаганнях і прославляти рідний край та неньку-Україну.

При зрості 150 сантиметрів при карпатець важить 70 кілограмів. Каже, що любить поласувати різними смаколиками. Особливо борщ і вареники. Однак за два тижні до змагань вдвічі зменшує порції їжі. Практично повністю вилучає зі свого раціону жирні та смажені страви. А на самих марафонах п’є лише воду з лимоном. Коли ж побігає, то й зайві кілограми де тільки діваються.

А ще він мріє про більшу оселю, адже разом із дружиною, доньками та сином мешкають в одній кімнаті.

– Ми живемо дружно, однак хочеться більше житло, щоб усім і на все вистачало місця, – каже пан Ярослав. – Також хочу взяти участь в американському ультрамарафоні і пробігли шість тисяч кілометрів. Відтак тренуюся, аби досягнути мети.

Ксенія Фірковська

Конкурс журналістських матеріалів «Дій активно! Живи позитивно!» ініційований Благодійним фондом Олександра Шевченка та Українським журналістським фондом

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, олександр шевченко, конкурси
В тему