28 Липня 2019
Новини

Сьогодні в Україні відзначають річницю хрещення Русі

Сьогодні в Україні відзначають річницю хрещення Русі

28 липня в Україні відзначають 1031-річчя хрещення Русі та День пам'яті святого рівноапостольного князя Володимира. Саме 988-й вважають початком нової епохи київської держави. З 2008 року ця подія відзначається щорічно на державному рівні.

Перше офіційне святкування дати Хрещення Русі на території сучасної України відбулося у Києві в 1888 році. Тоді напередодні ювілею архітектор Олександр Беретті заклав Володимирський собор, також на кошти меценатів відкрито пам'ятник Богдану Хмельницькому. Ця дата відзначилася численними богослужіннями, хресною ходою та святковими народними гуляннями, пише 24 канал.

Хрещення Володимира у Корсуні
Хрещення Володимира у Корсуні
Хрещення Володимира у Корсуні

Вважається, що Русь хрестив Володимир Великий, хоча підтвердження цьому лише одне – «Повість минулих літ» Нестора Літописця. Намагаючись посилити державу, князь усвідомив помилковість багатобожного язичництва, тоді почав шукати іншої віри. До Києва у 986-му приходили посланці від різних народів із закликами обрати саме їхню релігію - мусульмани, іудеї, християни. Володимир також направив до них посланців і всі вони хвалили тільки православну віру.

Сам князь охрестився у Корсуні - тепер Севастополь 988-го. Тоді руські дружини допомогли візантійському імператору Василію II Болгаробійцю придушити велике повстання. За це Володимир вимагав руки його сестри Анни. Але та не бажала йти за «варвара». Тоді Володимир захопив Корсунь й сказав що зробить те саме із Константинополем. Князя просять охреститись, що він і робить. У хрещенні отримав нове ім'я - Василь, тоді ж й одружився.

Повернувшись до Києва у супроводі корсунських і грецьких священиків, Володимир наказує розгромити всі кам'яні капища та хрестить 12 синів від попередніх шлюбів у джерелі, відомому у нинішній столиці України під іменем Хрещатика. Згодом бояр. Масове хрещення жителів Київа провів у притоці Дніпра річці Почайні.

Хрещення киян у листівці створеній з піску. Автор Ксенія Симонова.
Хрещення киян у листівці створеній з піску. Автор Ксенія Симонова.

Хрещення киян у листівці створеній з піску. Автор Ксенія Симонова.

З цього часу він разом із дружиною Анною активно будує християнські храми. Серед них й кам'яну Десятинну церкву, яку історія назавжди втратить у 1240-му при облозі Києва монголо-татарами. Згодом християнство поширюється в інших містах держави. Однак, цей процес затягнувся на кілька століть через язичницький опір.

За православною традицією заведено вважати, що Володимир Святославич – не перший київський князь, який прийняв християнство, а його Хрещення Русі насправді було лише продовженням тривалого процесу християнізації українських земель, який розпочав ще полянський князь Аскольд у 860-му. Згодом, у 957-му охрестилась і княгиня Ольга. Але серйозного впливу на міцну язичницьку традицію це не мало.

24 липня відзначають день пам'яті святої рівноапостольної княгині Ольги. Після смерті чоловіка, князя Ігоря вона правила Руською державою від імені свого малолітнього сина Святослава. Княгиня Ольга прийняла християнство.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, суспільство, хрещення київської русі, київ, україна, християнські цінності
В тему