19 Липня 2019
Новини

1000 гривень в день, або як українці заробляють на пляжі

1000 гривень в день, або як українці заробляють на пляжі

У найбільш людних напрямках для відпустки в Україні місцеві підприємці забезпечують робітників працею та гідною зарплатою. За день сезонні робітники можуть заробити від 500 до 1000 гривень.

Так,  у сезон в селищі Урзуф в Донецькій області щодня  знаходиться близько 70 тис. туристів. Щоб всіх обслужити, місцеві підприємці починають шукати робітників заздалегідь, - пише «Сьогодні».

«Їм потрібно платити гарну зарплату, тільки так ми можемо залучити людей», – каже місцевий підприємець Олександр Сніцар.

Більшість сезонних робітників починають з пляжних продавців, розповідає 11-річний Володимир. Каже, на вік роботодавці уваги майже не звертають.

«У мене просто був друг, я не знаю, як він влаштовувався. Він мені і порадив цю роботу. Я сказав, що з ним працюватиум на пахлаві. І він сказав: гаразд, зараз я зателефоную начальнику і скажу, що ти завтра зі мною виходитимеш», – ділиться історією працевлаштування неповнолітній Володимир Руковишников.

Заробіток залежить від уміння розхвалити свій товар. А ще від погоди. У холодні дні клієнтів на пляжі мало.

«Я третій сезон працюю, заробляв на день до 1000 грн. Бувало й більше тисячі. Зараз заробітки дуже погані. Людей буває багато, буває мало», – каже продавець кукурудзи Яніс Буров.

Продавець кукурудзи може заробити на одному качані 5-10 грн.

Вигідно можна влаштуватися до кафе або їдальні. Але тут вже потрібен досвід. Є й вікові обмеження.

«Є ставка на день. І за місяць виплачують зарплату. А є чайові, які залишають. Ставка – 300 грн на день», – говорить бармен Дмитро Ігнатенко.

Майже всі робітники зізналися: працюють неофіційно.

«Якщо подобається працювати офіційно – влаштовуються офіційно. Якщо любиш, коли кожен день платять, тут вже неофіціалка допомагає», – каже працівник атракціону Ілля Валєєв.

Працівники ризикують, адже за таких умов не мають жодних прав. Роботодавець може не виплатити гроші. До того ж, стаж такої роботи не зараховується.

«Коли він звернеться за отриманням пенсії, цей період, коли він працював, не оформившись, не буде підтверджений як період його роботи. Тобто фактично він буде сприйнятий як безробітний», – говорить правозахисник Сергій Масенков.

Однак молоді сезонні робітники наразі про пенсію не думають. Рахують зароблене. За липень-серпень, кажуть, можуть заробити близько 20 тисяч гривень.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: суспільство, Україна, відпустка, відпочинок, заробітчани
В тему