8 Липня 2019
Новини

Літо у розпалі: захистіть автомобіль від спеки

Літо у розпалі: захистіть автомобіль від спеки

Більшість сучасних автомобілів типової європейської спеки не бояться, але є дрібниці, через які перегріву автомобіля в цілому краще уникати.

Одного разу розібравшись, як вберегти автомобіль від спеки, можна виробити певні літні правила, яких нескладно дотримуватися «автоматично». Але спочатку давайте зрозуміємо, чим для автомобіля небезпечна спека – а температура в закритих об’ємах машини, наприклад, в салоні, влітку може досягати 60-70°С, пише Автотема.

Пластик оздобленя салону і неметалеві деталі під капотом розраховані на високі температури, але в таких умовах матеріали все ж старіють швидше: повільно, але вірно вигорає колір, стає крихким пластик, гума та ізоляція, відстають клейові шви, з часом тріскається покриття торпедо. Цей факт важливий, якщо ви збираєтеся користуватися автомобілем багато років.

Від екстремальної спеки часто страждає нестандартне обладнання: тюнінгові деталі фурнітури, шкіра, якою обклеєне торпедо, подіуми гучномовців тощо.

Реальну небезпеку в спеку становлять деякі види багажу. Перегріті в закритій машині пляшки з газованими напоями можуть просто вибухнути – як і запальнички або аерозольні балончики. Плавляться, деформуються пластикові аксесуари, посуд, коробки, корпуси нештатної аудіоапаратури, «течуть» батарейки.

Що робити?

Найпростіше – не залишати машину на сонці. Парниковий ефект у салоні з великою площею скла підвищує температуру на десятки градусів. Краще пройти від запаркованої в тіні машини до місця призначення зайву сотню метрів, ніж потім повернутися в салон, нагрітий до температури сауни. При паркуванні на тривалий час враховуйте, що тінь рухається разом з сонцем.

У залишеній на спеці машині залишайте трохи відкритими вікна, бажано – з протилежних боків, щоб в кузові виходив протяг. Це дуже ефективний спосіб.

Використовуйте будь-якого роду шторки або екрани на вікна, які перешкоджають проникненню сонячних променів в салон і виникненню парникового ефекту. Врешті-решт підійдуть навіть газети, притиснуті склом або протисонячними козирками.

Для захисту від сонця використовуйте чохол-накидку на автомобіль. Тканина повинна бути світла і за можливості – дихаюча. Не можна, щоб чохол був мокрим. Небажано, щоб він рухався по машині на вітрі, «матуючи» лак і фарбу – в ідеалі тент взагалі не повинен торкатися ЛКП.

Найбільш уразливі місця салону – насамперед торпедо – закривайте від сонця «персонально», аж до підручних засобів: газетою, носовою хусткою, пледом.

Якщо в багажнику авто, який простояв кілька годин на спеці, були залишені газовані напої, потрібно відкривати кришку повільно, затримавши її у відкритому стані на кілька секунд. При різкій зміні тиску в закритому об’ємі тара може не витримати і вибухово зруйнуватися.

На літній період або при парковці на спеці забирайте з салону і багажника вразливі для спеки речі – аптечку з ліками, пластикові іграшки, запальнички, аерозольні балончики, звісно, продукти.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: суспільство, спека
В тему