1 Липня 2019
Новини

На Львівщині 12-річний хлопчик заразився правцем через подряпані коліна

На Львівщині 12-річний хлопчик заразився правцем через подряпані коліна

12-річного хлопчика з Яворівського району госпіталізували до львівської обласної дитячої лікарні ОХМАТДИТ через діагноз «правець».

Це перший випадок захворювання на правець серед дітей у цьому році на Львівщині, і сьомий – за останні роки, повідомила ZAXID. NET головна епідеміологиня Львівщини Наталія Тімко.

Заступник головного лікаря ОХМАТДИТу Олександра Бурда повідомила, що до лікарні дитину госпіталізували у суботу з симптомами, які характерні для правця – у нього посмикувалися м’язи нижніх кінцівок. 20 днів тому хлопець упав і подряпав коліна. Через рани інфекція і потрапила в організм.

«За словами матері, хлопчик не мав щеплення від правця. З семи випадків правця серед дітей, які ми фіксували за останні роки, два випадки – з Яворівського району. Найчастіше це захворювання діагностуємо саме влітку, коли діти бігають, падають, отримують різного роду травми через які і потрапляє в організм інфекція», – каже Олександра Бурда.

Хлопчик знаходиться на лікуванні в травматологічному відділенні лікарні, отримує необхідне лікування й перебуває під постійним наглядом лікарів. Наразі у нього не є важка форма правця, але як поведеться хвороба далі, спрогнозувати важко.

Нагадаємо, правець – це гостре інфекційне захворювання, що вражає нервову систему і проявляється сильними судомами. У важких випадках хворий вигинається дугою, спираючись на п’ятки і потилицю. Якщо негайно не розпочати лікування, пацієнт може і померти. Правець може спричиняти важкі ускладнення – асфіксію та зупинку серця. За даними МОЗ, від важких форм цього захворювання смертність сягає понад 50%.

Інфікуватися правцем можна при потраплянні бруду в рану або поріз, внаслідок укусів тварин чи травмування гострими предметами, уламками деревини, бо спори бактерій живуть у грунті і кишковому тракті тварин. Від людини до людини це захворювання не передається.

Захиститися від цієї хвороби, як кажуть лікарі, можна лише вакцинацією. Дітям слід отримати щеплення у віці 2, 4, 6 і 18 місяців. У віці 6 і 16 років необхідна ревакцинація. Дорослим потрібно поновлювати щеплення від правця кожні 10 років.

Якщо людина травмувалася чи отримала поранення, вона може почуватися безпечно лише за умови, що від моменту проведення останнього щеплення минуло 5 років. Якщо більше, то щоб не допустити розвиток правця, треба провести екстрену профілактику.

У поліклініках Львова і області є достатньо вакцини від правця (вакцинують одночасно від правця і дифтерії). Вакцина безкоштовна. Щоб вакцинуватися, достатньо звернутися до сімейного лікаря, який і скерує у кабінет щеплень.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: суспільство, Україна, львів, правець, львів, львів
В тему

Останні матеріали