28 Червня 2019
Новини

Неінфекційні хвороби в Україні є причиною 90% всіх передчасних смертей – Супрун

Неінфекційні хвороби в Україні є причиною 90% всіх передчасних смертей – Супрун

Рак, діабет, серцево-судинні, хронічні респіраторні, психічні захворювання – неінфекційні хвороби є причиною смертності №1 у світі та в Україні

Крім того, в Україні неінфекційні хвороби є причиною 90% всіх передчасних смертей – повідомляє очільниця МОЗ Уляна Супрун.

«Ці хвороби не передаються від людини до людини, але перебігають тривало та повільно прогресують, погіршуючи психоемоційне та фізичне здоров’я.

Саме тому вкрай важливо, що в Україні вперше проводиться STEPS — загальнонаціональне дослідження для вивчення поширеності факторів ризику неінфекційних захворювань.

STEPS — це простий стандартизований метод збору, аналізу та порівняння даних у країнах ВООЗ. Завдяки дослідженню ми вперше зможемо вивчити тенденції всередині країни та розробити дієві політики для профілактики та контролю поширення неінфекційних захворювань.

Більше 130 країн хоча б раз проводили дослідження STEPS. Деякі — кілька разів. ВООЗ рекомендує проводити дослідження STEPS кожні 5 років, щоб стежити за тенденціями та покращувати профілактику і контроль неінфекційних захворювань.

В результаті дослідження отримаємо дані про:

  • рівень вживання алкоголю та тютюну
  • овочів і фруктів
  • солі
  • рівень фізичної активності
  • поширеність надмірної ваги та ожиріння, підвищеного артеріального тиску, рівня глюкози в крові та холестерину
  • рак шийки матки (скринінг і подальший контроль)
  •  психічне здоров'я (депресія та самогубство)
  • насильство і травми

Водночас, ми досі не маємо загальнонаціональних даних про основні фактори ризику. А відтак, не маємо достатньої бази для ухвалення науково обґрунтованих рішень для того, щоб змінити ситуацію.

Дослідження розпочинається у червні та буде проведено в усіх областях України. Потенційна кількість учасників — 7 тисяч. Результати очікуємо мати в грудні 2019 року. Участь у дослідженні є добровільною, а отримана інформація буде повністю конфіденційною.

Саме дослідження складається з трьох кроків:

  • інтерв'ю учасників для виявлення факторів ризиків та історії здоров'я, пов'язаної з неінфекційними захворюваннями
  • вимірювання зросту та ваги, окружності талії та стегон, артеріального тиску і частоти серцевих скорочень
  • вимірювання біохімічних показників здоров’я (глюкози і ліпідів в крові швидкими тестами та рівня натрію, креатиніну, калію та йоду в сечі).

Дослідження STEPS організовує Міністерство охорони здоров'я України та World Health Organization Ukraine в рамках спільного проекту Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей. Проводять дослідження Центр громадського здоров’я МОЗ України та Український інститут соціальних досліджень імені Олександра Яременка.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: суспільство, Україна, хвороби, смерть, уляна супрун, хвороби
В тему