5 Червня 2019
Новини

Митрополит Епіфаній розповів, чи отримують священники зарплату

Митрополит Епіфаній розповів, чи отримують священники зарплату

У інтерв’ю предстоятель ПЦУ розповів про економічну модель Церкви.

Священники Православної церкви України не отримують заробітної платні, але й не роблять відрахувань у центр. Про це в інтерв’ю Укрінформу сказав митрополит Київський і всієї України Епіфаній, відповідаючи на запитання про те, якою є економічна модель церкви і чи є заробітна платня у священників.

«Поки що не йдеться про запровадження якоїсь загальної платні священникам. Протягом останніх місяців ми обговорювали це питання. Воно складне, фінанси завжди є складним питанням, бо у структурі нашої церкви немає внесків з боку єпархіальних управлінь (тобто єпархії, обласні адміністративні одиниці, не роблять відрахувань у митрополію, в центральний апарат. – Ред.)»,  – зазначив владика Епіфаній.

Митрополит розповів, що для єпархій не було визначено внески до центру.

«І навіть єпархію, яку я очолював до обрання, – Переяслав-Хмельницьку,  – я також звільнив від внесків до єпархіального управління, бо є парафії багаті, а є бідні, де священник практично на межі виживання. І тому зараз вони не платять централізовано благочинних внесків, але вони збирають певний фонд і використовують ці кошти на допомогу бідним священникам. Бо централізовано ми не можемо на цьому етапі забезпечувати священнослужителів зарплатами… Церква в Україні відділена від держави, і тому священник на місці виживає, у більшості випадків, за рахунок тих пожертв, які вносять звичайні парафіяни. І це не тільки на утримання священнослужителів, – це на утримання храму, інших будівель», – розповів митрополит Епіфаній.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, суспільство, релігія, епіфаній, православна церква україни
В тему