1 Червня 2019
Новини

Так звучить історія Луцька: хасидські мотиви на скрипці і церковний хор (фото)

Так звучить історія Луцька: хасидські мотиви на скрипці і церковний хор (фото)

Луцьк показав своє звучання на музично-історичному арт-променаді.

Напередодні в Луцьку відбулося незвичайне для міста музично-артистичне дійство – Арт-променад, організований міським управлінням туризму та приурочений до відкриття туристичного сезону.

У рамках заходу лучани і гості міста пройшлися історично прикметними закапелками Старого міста, при цьому насолоджуючись живою музикою у виконанні виключно луцьких сольних виконавців і колективів. Музиканти у своїх творах спробували оживити для слухачів історію світського Лучеська минулих сторіч.  А фотограф Саша Власюк «зловила» найцікавіші моменти події. 

У мистецькому променаді «Так звучить Луцьк!» останнього дня весни – 31 травня – взяли участь сотні городян і туристів. Першою локацією став Театральний майдан, де учасників музичної екскурсії зустрів духовий оркестр «Любарт» коледжу культури та мистецтв імені Стравінського.

У свою чергу ведучий арт-променаду, актор театр-студії «Гармидер» Дмитро Безвербний, розповів, що колись на центральній площі гриміли марші військових оркестрів, адже у кінці 18-го століття тут розташовувалися казарми кінного полку литовського корпусу. На цьому місці збігали в гору ярусами трибуни для глядачів, і лучани переглядали показові паради кінноти. «Театральний майдан пам’ятає сад і коней, мітинги, віча, оркестри, які грали у військовому саду», – повідав ведучий.

Наступний пункт на мапі променаду – перетин вулиць Лесі Українки та Кривого Валу, де на згадку про давні межі міста вкопаний пам’ятний камінь. Саме цим шляхом на ярмарок до Луцька тяглися валки купців із різних країн. Тут перед городянами виступив чоловічий вокальний квартет «Акорд».

Наступна зупинка – біля будівлі нинішнього медколеджу,  колишнього будинку Кронштейнів. У першій половині 20-го століття ця архітектурна пам’ятка мала пишний декор, її прикрашали пілястри з капітелями (імітація колон), вигадлива ліпнина, ковані балкони… На першому поверсі розміщувалися крамниці, вище – контори і квартири, свого часу тут навіть засідав луцький магістрат. І вчора цей будинок, на честь свого першого власника, «зазвучав» на єврейський лад: на його балкончик вийшов скрипаль – артист камерного оркестру «Кантабіле» обласної філармонії Ілля Сметанін – і зіграв стародавні хасидські мотиви.

Наступні музично-історичні зупинки – Хрестовоздвиженська церква, де лучан вітав камерний хор «Оранта» Святотроїцького собору, який уперше заспівав у 1990 році саме у церкві Воздвиження Хреста; Лютеранська кірха, будинок скульптора  Голованя, костел Петра і Павла, Замкова площа.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Волинь, суспільство, Фото
В тему

Останні матеріали