27 Травня 2019
Новини

Гройсмана та Кабмін – у відставку: коли Рада розгляне питання

Гройсмана та Кабмін – у відставку: коли Рада розгляне питання

Питання відставки Кабміну України та його очільника Володимира Гройсмана Верховна рада зможе розглянути на цьому пленарному тижні – у четвер, 30 травня.

Про це заявив спікер парламенту Андрій Парубій під час засідання погоджувальної ради 27 травня.

Він пояснив, що відповідно до українського законодавства, нардепи мають 10 днів, аби розглянути питання щодо відставки Кабінету Міністрів.

«Верховній Раді надається десять днів, і ми входимо у цих десять днів цього пленарного тижня. Тому даю доручення Комітету правової політики розглянути у середу на Комітеті, щоб ми у четвер змогли розглянути питання про відставку Кабміну і Прем’єр-міністра України. Це буде одне з ключових питань», – заявив Парубій.

Гройсман оголосив про власну відставку з посади прем'єр-міністра України на брифінгу 20 травня, у день інавгурації нового президента Володимира Зеленського. Гарант під час промови у Верховній Раді заявив про те, що чинний уряд повинен скласти свої повноваження. За словами Гройсмана, уряд складає свої повноваження, згідно з чинним законодавством України, перед новообраною Верховною Радою України, а не перед новообраним президентом.

Прем'єр пояснив, що Зеленський мав народу об'єднати уряд, парламент і президента заради розвитку України, але у нього – інші пріоритети. Саме тому він «прийняв рішення подати заяву про відставку», тож такий крок – «не емоція, а позиція».

Заяву про звільнення прем'єр-міністр подав на розгляд українського парламенту 23 травня. Проте, він продовжить виконувати посадові обов'язки глави Кабміну навіть після відставки аж до формування нового уряду.

Що відомо про Володимира Гройсмана?

Це – український політик, наймолодший в історії України керівник Кабінету міністрів. Очолює уряд з 14 квітня 2016 року.

Був депутатом українського парламенту від «Блоку Петра Порошенка», а з 27 листопада 2014 року – головою Верховної Ради України. Згодом на цій посаді його змінив Андрій Парубій, а крісло прем'єра Гройсман зайняв з квітня 2016 року.

Наразі Гройсман готується до участі у дострокових парламентських виборах, які відбудуться 21 липня. Чиновник збирає команду для нової партії і обіцяє, що у неї увійдуть люди з досвідом та хорошою репутацією.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Політика, Україна, володимир гройсман, кабінет міністрів, відставка, кабінет міністрів
В тему