23 Травня 2019
Новини

Приватбанк подав «до суду» на Коломойського

Приватбанк подав «до суду» на Коломойського

Приватбанк подав позов на екс-власників Коломойського і Боголюбова у Канцлерський суд штату Делавер (Сполучені Штати Америки).

Про це повідомила прес-служба банку.  

«Звертаючись з цим позовом до американського суду, ПриватБанк вимагає відшкодування збитків у розмірі кількасот мільйонів доларів США, яких, як вважає банк, він зазнав у результаті різних протиправних дій, вчинених проти нього його колишніми власниками, їхніми наближеними особами Мордехаєм Корфом, Хаїмом Шошетом та Уріелом Лейбером, а також деякими компаніями, зареєстрованими у США, у діяльності яких зазначені фізичні особи беруть та брали участь», - йдеться у повідомленні.

Підставою для позову до американського суду є шахрайські схеми, організовані Коломойським і Боголюбовим з метою заволодіння активами у Сполучених Штатах Америки вартістю у сотні мільйонів доларів США.

За повідомлення прес-служби,колишні власники через привласнення і легалізації надходжень від корпоративних кредитів фінансували ці схеми.

За даними банку, відповідачі використовували кошти для скупки цінної нерухомості в Огайо і дюжині штатів, в тому числі в Техасі, Флориді і Кентуккі. Гроші пішли на придбання «стратегічно важливих» підприємств з виробництва сталі і феросплавів, розташованих в штатах Огайо, Мічиган, Західна Вірджинія і Кентуккі, а значні інвестиції в комерційну нерухомість були також зроблені в таких місцях, як Даллас і Клівленд, стверджується в позові.

За даними Law360, Приватбанк звинувачує всіх причетних в несправедливому збагаченні (unjust enrichment), шахрайських переказах (fraudulent transfers), цивільній змові (civil conspiracy) тощо.

Приватбанк представлений в суді юристами з Abrams&Bayliss LLP і Quinn Emanuel Urquhart&Sullivan LLP, йдеться в публікації.

Водночас іноземні видання стверджують, що Коломойський повернувся на Україну з одною метою – тримати дистанцію з США та Ізраїлем. Насправді олігарха просто серйозно «притиснули» в Ізраїлі і готувалися видати, оскільки в США зібрали занадто великий обсяг інформації проти нього.

Відзначається, що співробітниками ФБР спільно з прокуратурою в Північному окрузі Огайо, де у Коломойського є інвестиції, проводиться широкомасштабне розслідування, - перевіряються всі грошові операції і потоки на предмет будь-яких фінансових злочинів, зокрема, відмивання коштів.

Звинувачень йому поки ніяких не пред'явили, у той час як сам олігарх перебував в Тель-Авіві, що сильно ускладнило б його видачу правоохоронцям Штатів в разі потреби. А тепер він втік в Україну заради власної безпеки і вирішив повернути собі Приватбанк.

Так, саме він сприяв призначенню свого юриста Андрія Богдана на пост голови Адміністрації Зеленського, і вже тиснув на двох знайомих друга президента США Дональда Трампа Рудольфа Джуліані, через що обидва вони вже подали заяви про загрозу їхньому життю.

Американські спецслужби ж продовжують полювати на Коломойського, і їх коло постійно замикається навколо нього. Напередодні Джуліані говорив в Парижі про нього з головою САП Назаром Холодницьким і французьким прокурором.

Нагадаємо, що ще у 2017 році українська влада запросила компанію Kroll для проведення аудиту банку. Kroll підтвердив, що «ПриватБанк» перед націоналізацією вдавався до масштабних шахрайств, внаслідок чого збитки сягнули 5,5 млрд доларів.

Генеральна прокуратура України, НАБУ та Спеціалізована антикорупційна прокуратура розслідували одразу кілька справ, пов'язаних із «ПриватБанком».

Колишня голова Нацбанку Валерія Гонтарева у квітні 2017 року заявляла, що в останню ніч перед націоналізацією у «ПриватБанку»  провели «шахрайські операції» на суму понад 16 мільярдів гривень.

Згодом ПриватБанк звернувся з позовом проти колишніх співвласників Ігоря Коломойського та Геннадія Добролюбова до Високого суду Лондона, а також до низки компаній, пов'язаних з цими особами.

Але зрештою суд розглядати позов відмовився, оскільки дійшов висновку, що не має юрисдикції на розгляд цієї справи.

Наразі сторони ведуть судові суперечки як в Україні, так і в зарубіжних юрисдикціях. Зокрема, Окружний адміністративний суд Києва 18 квітня 2019 року за позовом Коломойського скасував рішення про націоналізацію ПриватБанку, а Кабмін 16 травня оскаржив це рішення.

Крім того, на 22 липня 2019 року призначено розгляд апеляційної скарги в Лондонському суді у спорі між Приватбанком і його екс-акціонерами, оскільки Високий суд Лондона 4 грудня 2018 року визнав невідповідним його юрисдикції позов Приватбанку. Суд також вирішив скасувати виданий як забезпечувальний захід наказ про всесвітній арешт активів Коломойського і Боголюбова і ще шести компаній на суму більше $2,5 млрд, однак він залишається в силі до розгляду апеляції. 

 

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Світ, суд, ігор коломойський, приватбанк, позов
В тему

Останні матеріали