21 Травня 2019
Новини

Достроковим виборам бути: Зеленський провів консультації з парламентарями

Достроковим виборам бути: Зеленський провів консультації з парламентарями

20 травня, під час інавгурації, Володимир Зеленський повідомив про те, що хоче розпустити парламент VIII скликання і провести дострокові вибори вже через 2 місяці.

Такі важливі кроки нового очільника держави викликали жваве обговорення не тільки серед парламентарів, а й пересічних українців. Думки громадськості розділилися: одні вважають таке рішення неконституційним і не на часі, інші підтримують ініціативу нового президента.

Згідно зі Статтею 90 Конституції України, президент має право достроково припинити повноваження Верховної Ради України, якщо:

  • протягом одного місяця у Верховній Раді України не сформовано коаліцію депутатських фракцій;
  • протягом 60 днів після відставки Кабінету Міністрів України не сформовано персональний склад Кабінету Міністрів України;
  • протягом 30 днів однієї чергової сесії пленарні засідання не можуть розпочатися.

Утім, рішення про дострокове припинення повноважень парламенту ухвалюється президентом після консультацій з головою Верховної Ради України, його заступниками та головами депутатських фракцій.

Водночас, на думку голови Окружного адміністративного суду Києва Павла Вовка, президент має повноваження розпустити Верховну Раду в строк до 14 червня 2019 року.

«У середньому між днем проведення виборів народних депутатів України та днем відкриття першого засідання новообраної Верховної Ради України минає 48 днів. Беручи до уваги наведене, цілком ймовірним не тільки з теоретичної, а й з практичної точки зору є сценарій, за якого повноваження діючої Верховної Ради України можуть тривати до 14 грудня 2019 року, тобто ще протягом 48 днів після дня виборів, що надає Президенту України право припинити повноваження Верховної Ради України у строк до 14 червня 2019 року», – написав на своїй сторінці Facebook Вовк ще 24 квітня.

Саме тому Президент Володимир Зеленський сьогодні почав перемовини з головами фракцій в Адміністрації президента.

Голова Верховної Ради Андрій Парубій, голова фракції «Блок Петро Порошенко» Артур Герасимов, фракції «Народний фронт» Максим Бурбак, «Всеукраїнське об'єднання «Батьківщина» Юлія Тимошенко, фракції Радикальної партії Олег Ляшко, «Об'єднання «Самопоміч» Олег Березюк, фракції «Опозиційний блок» Вадим Новинський, депутатської групи «Воля народу» Ярослав Москаленко і співголова депутатської групи «Партія «Відродження» Віталій Хомутинник прибули в Адміністрацію Президента для проведення консультацій з Володимиром Зеленським.

 «Консультації пройшли. Дострокові вибори будуть. Ми розраховуємо, що буде змінено виборче законодавство. Ми йдемо на дострокові вибори для того, щоб перемагати. Указ може з'явитися завтра. Вибори - 21 липня», - повідомив Олег Ляшко.

Тому указ про розпучк парламенту може бути виданий вже завтра, і вибори можуть бути призначені на 21 липня цього року.

При цьому, за словами заступника голови Ради Ірини Геращенко, розглядається й інша дата - 28 липня.

На думку політологів, дострокові вибори нічого суттєво не змінять, адже для створення нових партій з новою якісною лінією політичної поведінки та новими обличчями 60 днів недостатньо. Окрім того, українське законодавство з мажоритарною системою не сприяє боротьбі з корупцією і справедливим виборам. Тому чи якісно вплинуть ці вибори на розвиток країни поки невідомо, зрозуміло одне – бюджет від їх проведення явно збідніє.

 

За матеріалами ЗМІ

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Політика, вибори, володимир зеленський, конституція, вру
В тему