13 Травня 2019
Новини

Україна готова відмовитися від Мінських угод

Україна готова відмовитися від Мінських угод

Україна готова відмовитися від дотримання Мінських угод, якщо у Раді Європи погодяться зняти санкції з Росії.

Про це заявив глава МЗС Павло Клімкін, передає 24 канал.

Йдеться про те, що дипломати з Німеччини лобіюють у Раді Європи питання про скасування санкційного тиску з Росії. У цьому їх підтримують колеги з Франції та низка інших держав.

Зазначимо, що і Німеччина, і Франція є учасниками нормандської четвірки. Вони допомагали впроваджувати мінський процес, аби зменшити інтенсивність воєнних дій на Донбасі. 

Що таке нормандський формат? Наразі це переговори у чотиристоронньому форматі: Україна – Німеччина – Франція – Росія. Вперше його було запроваджено 6 червня 2014 року. Назва походить від зустрічі очільників зазначених держав, яка вперше відбулася в містечку Бенувіль, що у французькій Нормандії. Головною темою переговорів у нормандському форматі є розв'язання проблеми збройного конфлікту на Донбасі.

Мінські угоди діють майже п'ять років. Відтоді часто говорять про їхню низьку ефективність, російські окупаційні війська щодня порушують режим припинення вогню. Відтак, і цивільні люди, і військові продовжуть гинути або зазнають важких поранень. Крім того, восени 2018 року бойовики, підтримувані Кремлем, провели на окуповнаих територіях незаконні вибори. 

«Якщо ви підете (на зняття санкційного тиску – ред), як хочуть декілька країн, я того ж дня вийду і скажу, що Мінська у нас відтепер немає, і його вбила не тільки Росія, його вбили також ви», – сказав Клімкін під час брифінгу у Брюсселі.

Проте жалю стосовно відмови від Мінських угод, на його думку, бути не має. Бо Україні не потрібна «порожня декларація, де тільки слова міняють місцями» – їй потрібен дієвий механізм, переконаний Клімкін.

Про таке рішення вже повідомили очільників МЗС європейських країн.

Голова українського МЗС зазначає, що прямого зв’язку між мінськими угодами та санкціями проти РФ у Раді Європи немає, але Україна має підстави для такого кроку.

«Якщо зараз, після того як Росія почала видавати паспорти (на окупованих територіях Донбасу –ред), ви підете на кроки назустріч Росії – тоді тотально руйнується взагалі вся логіка того, що ми досі робили», – сказав він.

Клімкін додав, що з цього приводу мав «дуже довгу» розмову тет-а-тет з німецьким міністром. Проте про її результати не повідомив.

Чому на Росію наклали санкції у Раді Європи? Парламентська асамблея Ради Європи позбавила російську делегацію права голосу у зв’язку з анексією Криму, а Росія у відповідь перестала брати участь у сесіях Асамблеї. У червні 2017 року Москва також вирішила припинити сплачувати свій внесок. Відновити його збираються, коли «ПАРЄ усуне загрозу подальшої дискримінації національних делегацій».

У 2018 році генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд заявив, якщо Росія не відновить платежі у бюджет Ради Європи у 2019 році, її участь в статутних органах буде припинена. Натомість глава російського МЗС на це відповів, що Росія сама вийде з Ради Європи, якщо постане питання про її виключення.

У травні 2019 все перевернулось догори дригом, і Ягланд вже говорить про зовсім інше – що існують хороші шанси для вирішення конфлікту з Москвою. Це дозволить уникнути можливого виходу Росії зі складу організації.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Політика, Україна, київ, Світ, війна на сході україни, мінські угоди
В тему