29 Квітня 2019
Новини

У Рівному на стінах храму зобразять Порошенка

У Рівному на стінах храму зобразять Порошенка

У Рівному планують внутрішню частину найвеличнішого храму регіону оздобити мозаїками, де будуть зображені історичні події та персоналії, зокрема Петро Порошенко.

Саме верхній храм Покровського собору в Рівному для урочистих подій обирають перші особи області та держави, - пише «Рівне Вечірнє».

Тут президент Порошенко презентував Томос про автокефалію, зібравши тисячі рівнян. А нещодавно в цьому храмі відбувся молебень очільника Православної церкви України Епіфанія, коли той приїздив на Рівненщину.

З часу створення перших мозаїк на стінах собору минуло уже десять років. Роботи розпочалися ще у 2009 році за керування Рівненською єпархією УПЦ Київського патріархату владики Даниїла (Чокалюка). З пошуком майстра йому тоді допомагав мало знаний помічник Сергій Думенко, якого уже після висвячення та обрання нарекли митрополитом Київським та всієї України Епіфанієм. Разом церковники відвідували Польщу, щоб розшукати там майстра Миколу Кунделя, який є вихідцем з Рівного.

Роботи митця є унікальними. Адже значну частину композицій на мозаїках Микола Кундель творить самостійно. Натхненням для його робіт служать історичні та біблійні мотиви. Наразі таких мозаїк, які можна побачити лише у Покровському соборі, є дуже багато. Розташовані авторські композиції на стінах над боковими виходами з храму. З одного боку стіну прикрашають сюжети хрещення Русі, а з іншого — воздвиження Хреста Господнього. Усі роботи мають спеціальний авторський підпис.

Згідно із задумом автора, сюжетні лінії на стелі Покровського собору умовно розділятимуть його на дві частини. Усі малюнки на тій половині, що ближча до місця, де священик здійснює молебень, разом утворюватимуть рай. Адже тут можна побачити ангелів, святих, Ісуса Христа та Бога. І ця частина уже майже завершена. Наразі робота почнеться над другою частиною собору. Будівельна бригада уже виставила конструкції, які дозволяють їм дістатися до стелі. Невдовзі її покриють композиції, від яких у кожного християнина «бігатимуть мурашки» по шкірі. Бо на них будуть картини Страшного суду та мук тих душ, які будуть на ньому засуджені. Умовно автор називає цю частину стелі храму пеклом.

На одній із стін Покровського собору, яка знаходиться найближче до центрального входу, будуть увіковічнені історичні події, що відбувались нещодавно. На ній парафіяни впізнають момент надання Томоса для України у Стамбулі. Тобто документа, який визнає Православну церкву України. Там можна буде розгледіти Вселенського патріарха Варфоломія, членів Священного синоду та українську делегацію. Її очолюватиме президент України Петро Порошенко, який вважає отримання Томоса своїм найбільшим досягненням на посаді. А стіна, що навпроти, буде прикрашена картинами бою Юрія Переможця зі змієм.

«В цьому немає ніякої політики. Адже Петро Порошенко був присутній під час того, коли Україна отримала Томос від Вселенського патріарха. Одразу позаду них стоятимуть відомі борці за незалежність нашої держави. Без них не було б України, тому ми мусимо усіх вшанувати», - повідомив художник Кунделя.

Усі роботи у Покровському соборі планують завершити за три роки. Їх виконують за кошти, які жертвують меценати та парафіяни.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, рівне, суспільство, рівне, церква
В тему

Останні матеріали