22 Квітня 2019
Новини

Що зміниться для українців у травні

Що зміниться для українців у травні

У травні в Україні стартує реформа житлово-комунальної сфери. Субсидії грошима видадуть тим, хто вже багато років отримує допомогу. Боржників по комуналці ж покарають пенею.

Про це повідомляє Сьогодні.

Субсидії

За даними Держслужби статистики, в лютому субсидії отримали 3,7 млн сімей. У Мінсоцполітики зазначають: в травні цю допомогу автоматично перепризначать приблизно для 3 млн домогосподарств, а іншим треба повторно підтвердити право її отримувати.

Зробити це потрібно буде окремим верствам населення:

  • тим, кому субсидію призначали раніше не на всіх зареєстрованих в квартирі, а на тих, хто там фактично проживає;
  • тим, у яких в складі сім'ї за останній рік були зміни;
  • тим, хто орендує квартиру;
  • тим, хто має статус переселенця.

Щоб підтвердити право на допомогу, потрібно звернутися в держоргани з новою заявою та декларацією про доходи. Правда, одержувачів субсидій чекають перевірки – чи відповідає дійсності інформація в деклараціях.

А ось відмовити в нарахуванні субсидій можуть, наприклад, якщо людина не платить ЄСВ і не перебуває на обліку в центрі зайнятості або здійснював за останні півроку покупки на суму більше 50 тис. грн. Не отримають допомогу від держави власники приватних будинків площею більше 200 кв. м, квартир більше 120 кв. м, а також сім'ї, де є автомобіль не старше 5 років.

Травневі штрафи

З травня вступає в силу правило, що сім'ю, у якої заборгованість за «комуналку» перевищує 340 грн, позбавлять можливості отримувати субсидію готівкою. Для початку її переведуть в безготівкову форму. Кошти надійдуть на персональний рахунок людини, але на свій розсуд вона зможе скористатися тільки зекономленими грошима і тільки після закінчення сезону.

Також з 1 травня на борги за комунальні послуги нараховуватимуть пеню – 0,01% від суми заборгованості за кожен день прострочення. Але загальний розмір пені не буде перевищувати 100% заборгованості. При цьому коли будуть призначати субсидії на наступний період, боржників можуть зовсім позбавити субсидій. Втім, поки не відомо, чи буде нараховуватися пеня на борги, які з'являться після 1 травня, або і на ті, які існують зараз.

«Але зараз у споживачів ще є можливість реструктуризувати свої борги. Якщо вони цього не зроблять, логічно, що пеня буде нараховуватися на всю суму боргу», – вважає економічний експерт Борис Кушнірук.

Але пеня – не єдина міра. Постачальники комунальних послуг можуть вимагати борги через суд або навітьвідключати боржників від поставок. Сьогодні це можливо завдяки вступу в силу нових правил, прописаних в законах про ЖКП, комерційний облік тепла та електроенергію.

«У водоканалів і енергетичних компаній є можливість подати в суд на неплатника. А якщо це ОСББ, там взагалі легко затребувати борги. Там ніхто не буде розбиратися, хто саме з мешканців винен. Компанія – виконавець послуги просто подає позов проти ОСББ як проти юридичної особи. А в будинках, які обслуговуються керуючими організаціями (колишніми ЖЕКами), подається позов проти конкретних мешканців-боржників», – пояснює експерт в енергетичній сфері Геннадій Рябцев.

Читайте також:

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, суспільство, субсидії, пеня, комунальні послуги
В тему