5 Квітня 2019
Новини

13 років поспіль пенсіонер відзначає день народження підйомом на Говерлу

13 років поспіль пенсіонер відзначає день народження підйомом на Говерлу

Дій активно! Живи позитивно!

 «У мене було насичене життя, – розповідає 72-річний Василь Кричун із Івано-Франківська. – Шість разів поспіль мене обирали депутатом обласної та міської рад, чотири рази був головою постійних депутатських комісій. А коли вийшов на пенсію, то життя стало спокійнішим, навіть нудним. Я ж бо цілими днями сидів удома. Якось зауважив, як на шкільному стадіоні, який добре видно з вікна моєї квартири, бігають школярі. Подивився, вийшов на пробіжку – і став чемпіоном різних змагань. У лютому у відкритому чемпіонаті міста Києва з легкої атлетики виграв біг на 200, 400, 800 та 1500 метрів і став 78-й раз чемпіоном Києва. В березні в забігу на 400 метрів і 28-й раз став чемпіоном України з легкої атлетики серед ветеранів. На своє 60-ліття вперше піднявся на Говерлу, відтоді повторивши це ще 95 разів. До речі, сніговий покрив у той день сягав майже двох метрів, а ще сильний вітрисько і мороз – близько 15 градусів. Декілька років тому взагалі було мінус 30, а сніговий покрив сягав майже п’ять метрів».

Із теплотою в голосі згадує чоловік учителя фізкультури, який у 1959 році повів Василевий клас у гори. Його цікаві розповіді, а ще – аромат гірського різнотрав’я закарбувалися в пам’яті Василя Федоровича. Тож він полюбляє милуватися гірськими верховинами, насолоджуватися їхнім ароматним повітрям.

«На гору піднімаюся біжучи. Якщо погода гарна, це займає до 50 хвилин, – розповідає пенсіонер. – Піднімаюся на Говерлу на день народження та державні свята. А декілька років тому довелося рятувати охоронця Віктора Ющенка. Пригадую, разом зі знайомою лікаркою Галиною Винничук ми спускалися з Говерли, а за нами йшла група Ющенка. Раптом вдарила блискавка – і я побачив, що поблизу лежить чоловік, до нього кинулося четверо лікарів. Чоловіка вразила блискавка, яка тоді також зачепила і мене, – в момент удару в мене було таке враження, наче гора піді мною розкололася і я лечу у прірву. Медики робили тому чоловіку, який виявився охоронцем Віктора Ющенка, штучне дихання, масаж серця, проте все було марно. Медики пішли, а ми з Галиною почали робити масаж серця і – просити Господа аби повернув душу цього чоловіка в його тіло. Так пройшло близько години і – трапилося диво. У чоловіка з’явилися пульс, дихання, а отямився постраждалий лише в лікарні. Це було справжнє диво Всевишнього».

Дивлячись на моложавого і енергійного чоловіка, важко повірити у те, що йому 72. Він же жартує: мовляв, здоров’я йому приносить біг. А ще чоловік кожного ранку обливається холодною водою, робить зарядку з 35 вправ, популяризує здоровий спосіб життя та з друзями ходить колядувати.

«Що б не трапилося в житті, та потрібно бути оптимістом, – підсумовує Василь Федорович. – От мені в 10-річному віці корова рогом розірвала живіт від паху до печінки. Лікарі сказали: буду калікою. Але я не здався. Мав насичене життя. І ніколи не боявся пробувати щось нове!»

Ксенія Фірковська

Конкурс журналістських матеріалів «Дій активно! Живи позитивно!» ініційований Благодійним фондом Олександра Шевченка та Українським журналістським фондом

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, олександр шевченко, пенсії, конкурси, щастя
В тему