10 Квітня 2019
Новини

На Рівненщині від блискавичного менінгіту помер 5-річний малюк

На Рівненщині від блискавичного менінгіту помер 5-річний малюк

Хлопчик заразився менінгококом від сусідської дитини.

В Рівненській області зареєстрували перший смертельний випадок, спричинений менінгококовою інфекцією. У Зарічненському районі помер 5-річний хлопчик, передає «Радіо Трек».

У нього діагностували блискавичну форму менінгококцемії. Спеціалісти обстежили усіх, хто контактував із хлопчиком, носієм інфекції виявилася дитина, яка жила по сусідству.

Завідувач епідвідділу обласного лабораторного центру Віктор Мороз зазначив, що загалом з початку року на Рівненщині зареєстрували п’ять випадків захворювання на менінгококову інфекцію. Для порівняння, торік в області було 13 хворих, 12 з них – діти. Троє дітей і жінка – померли.  

Щоб уберегтися від інфекції, медики рекомендують зробити щеплення. 

В Україні зареєстрована вакцина проти менінгококової інфекції, спричиненої  серогрупами А, С, «Менактра». Її вартість – близько півтори тисячі гривень. Проте у Рівненській області найчастіше реєструють випадки менінгококової інфекції, спричиненої серогрупою В. Однак в Україні вакцини, яка протидіє інфекції такої групи, взагалі немає. Щеплення можна зробити хіба що у Польщі, це коштуватиме понад 100 євро.

Спеціалісти «Рівненського обласного лабораторного центру» наголошують, що захворюваність зростає в холодну пору року і, як усі сезонні хвороби, менінгококова інфекція передається повітряно-крапельним шляхом. Вона може уражати як дітей, так і дорослих, але частіше хворіють діти до п’яти років. Основною і найбільш характерною ознакою менінгококового сепсису є висип. Інколи захворювання стартує стрімко і перебігає дуже агресивно, розвивається настільки швидко, що хворий може померти буквально за кілька годин.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, менінгіт, рівне, діти
В тему