8 Квітня 2019
Новини

Перець чилі проти раку: сенсаційне відкриття

Перець чилі проти раку: сенсаційне відкриття

Вчені встановили, що капсаїцин — активний компонент перцю чилі — здатний уповільнити розвиток раку легенів.

Дослідники провели досліди на мишах і представили відповідні результати на конференції Experimental Biology 2019, яка проходить 6-9 квітня в Орландо, повідомляє Громадське.

Як з’ясували дослідники з Медичної школи Джоан Едвардс університету Маршалла під керівництвом Піялі Дасгупта, капсаїцин — активний компонент перцю чилі, який надає йому гостроту — може пригнічувати ріст аденокарциноми і перешкоджати розвитку метастазів.

Раніше вчені встановили, що капсаїцин пригнічує ріст декількох типів раку, в тому числі меланоми і холангіосаркоми — різновиду раку печінки. «Рак легенів та інші види раку зазвичай дають метастази в інші області, такі як мозок, печінка або кістки, що ускладнює лікування цих захворювань», — пояснив співавтор дослідження Джеймі Фрідман.

«Наші результати припускають, що природну речовину капсаїцин, компонент перцю чилі, можна використовувати для боротьби з метастазами у хворих на рак легенів», — додав Фрідман.

Автори перевірили дію капсаїцину на мишах з аденокарциномою (раком) легенів. Одну групу тварин годували капсаїцином, а контрольну — ні. В результаті, в експериментальної групи мишей метастази в легенях значно зменшилися. Як показали додаткові експерименти, капсаїцин діє на фермент c-Scr, який сприяє зростанню злоякісних пухлин, проростанню в них кровоносних судин і їх поширенню в інші тканини.

«Ми сподіваємося, що одного разу капсаїцин, в поєднанні з іншими засобами хіміотерапії, можна буде використовувати для лікування різних типів раку легенів», — заявив Фрідман.

Водночас вчені зазначають, що клінічне використання капсаїцину потребує подолання неприємних побічних ефектів, в тому числі роздратування шлунково-кишкового тракту.

У зв'язку з цим, окрм капсаїцину, який подразнює шкіру, верхні дихальні шляхи і органи шлунково-кишкового тракту, автори дослідили його природні аналоги: капсіат і капсіконіат. Ці речовини за структурою схожі на капсаїцин, але не володіють їдким смаком і тому можуть стати йому відповідною заміною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Водіям на замітку: посвідчення видаватимуть «по-новому»

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ, суспільство, здоров'я, цікаві факти, медицина
В тему