14 Березня 2019
Новини

В’ятрович діагностував у Слідкому РФ «нещадну гарячку»

В’ятрович діагностував у Слідкому РФ «нещадну гарячку»

Слідчий комітет Російської Федерації запідозрило директора Українського інституту національної пам’яті (УІНП) в «реабілітації нацизму». Українець яскраво відповів.

Слідчий комітет РФ порушив проти директора Українського інституту національної пам’яті (УІНП) Володимира В’ятровича кримінальну справу за нібито реабілітацію нацизму, передає «Дзеркало тижня».

«В’ятрович, використовуючи службове становище, діючи під виглядом всебічного вивчення історії української держави та здійснення комплексу заходів з увічнення пам’яті учасників українського визвольного руху... здійснює систематичне заперечення фактів, встановлених вироком Міжнародного військового трибуналу для засудження й покарання головних військових злочинців європейських країн Осі (союзників і сателітів Третього рейху. – Ред.)», – стверджують у слідкомі.

Справу проти нього порушено за частиною 2 статті 354.1 (реабілітація нацизму) Кримінального кодексу РФ, однак юрисдикція федерального російського законодавства на Україну не поширюється.

Російські слідчі також заявили про «належність українських націоналістів часів Великої Вітчизняної війни до військ СС» і «їхню участь у військових злочинах проти мирного населення», героїзація яких В’ятровичем «заперечує встановлені вироком Міжнародного військового трибуналу в Нюрнберзі факти і підсумки Другої світової війни».

«Вироком трибуналу встановлено, що «організація СС була активним учасником у скоєнні військових злочинів і злочинів проти людяності», і «неможливо виділити будь-яку частину СС, яка не брала б участі в цій злочинній діяльності», – повідомили в СК РФ.

Однак армійські підрозділи «Ваффен-СС», до складу яких входила дивізія «Галичина», злочинною організацією не визнавалися. Нюрнберзький трибунал розглядав діяльність СС окремо від нацистської партії як самостійної організації. І визнав злочинною не саму організацію, а окремі «групи осіб», які входили до неї. Ба більше, героїзацією дивізії УІНП ніколи не займався.

Сам Володимир В’ятрович, коментуючи розслідування проти себе, охарактеризував його як його «безпощадну російську гарячку». «Російська гарячка – вона безпощадна», – написав директор УІНП на своїй сторінці в Facebook.

Зазначимо, СК РФ регулярно порушує кримінальні справи проти українських військовослужбовців, які беруть участь у відсічі російській агресії на Донбасі, політиків і високопосадовців.

Так, Слідчий комітет незаконно заочно висунув обвинувачення понад 180 українським військовим, зокрема керівництву Міністерства оборони України. Генеральна прокуратура України розслідує факти сприяння російського органу підконтрольним РФ терористичним організаціям «Л-ДНР» шляхом притягнення завідомо невинуватих громадян України до кримінальної відповідальності.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Політика, обвинувачення
В тему